Србија и Балкан

Шта Спајић мења у сусрет попису: Опозиција у комисијама и софтвер за проверу резултата

У Подгорици је одржан други круг консултација о спровођењу пописа који је одложен за 30. новембар
Шта Спајић мења у сусрет попису: Опозиција у комисијама и софтвер за проверу резултата© Влада Црне Горе

Спровођење пописа важно је због доношења стратешких одлука за даљи развој Црне Горе и његово одржавање је у интересу државе, владе и целокупног друштва, поручио је црногорски премијер Милојко Спајић.

У Подгорици је одржан други круг консултација парламентарних странака, невладиних организација и већа мање бројних народа, као и представника Управе за статистику (Монстат) о попису који је померен за 30. новембар.

"Потребна нам је ефикасност, али не на уштрб квалитета. Мора се имати на уму да одлагање пописа може изазвати нове трошкове, посебно због фискалног тренутка у коме се Црна Гора налази. У том смислу сви морамо показати висок степен одговорности", рекао је Спајић, саопштено је из владе.

Представници Монстата информисали су учеснике састанка о могућностима проширивања пописних комисија и изради новог софтвера за контролу процеса водећи рачуна о заштити личних података.

"Представници парламентарних партија, невладиних организација и већа мање бројних народа исказали су позитиван став према отворености Владе за дијалог указавши да је, између осталог, претходно потребно решити питања која се односе на заштиту података, контролу и инклузивност процеса. Констатована је потреба снажније улоге парламента у контексту формирања радног тела за праћење спровођења и јачање поверења у сам процес", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да су представници Монстата информисали учеснике састанка о могућностима проширивања пописних комисија и изради новог софтвера за контролу процеса водећи рачуна о заштити личних података.

"Представници парламентарних партија, невладиних организација и већа мање бројних народа исказали су позитиван став према отворености Владе за дијалог указавши да је, између осталог, претходно потребно решити питања која се односе на заштиту података, контролу и инклузивност процеса. Констатована је потреба снажније улоге Парламента у контексту формирања радног тела за праћење спровођења и јачање поверења у сам процес", наводи се у саопштењу.

Састанку је присуствовао и председник Скупштине Андрија Мандић као и министри финансија Новица Вуковић и министар људских и мањинских права Фатмир Ђека.

image