Србија и Балкан

Уместо почетка пописа, Спајић преговара са опозицијом о условима: За почетак не ради софтвер

ДПС, поред осталог, тражи присуство представника опозиције приликом обиласка домаћинстава при вршењу пописа као и поновно штампање пописних листића уз контролу
Уместо почетка пописа, Спајић преговара са опозицијом о условима: За почетак не ради софтвер© РТ Балкан

После јучерашње одлуке новоизабране Владе Црне Горе која је донета у последњи час да се попис, чији је почетак био заказан за данас одложи за 30. новембар, данас ће се у Подгорици, како је најављено, представници опозиционих партија састати са премијером Милојком Спајићем, како би разговарали у условима за одржавање пописа.

Премијер Спајић јуче је саопштавајући одлуку владе рекао да ће у периоду до 30. новембра бити исправљени сви недостаци који буду уочени.

"Два недостатка која смо уочили су недостатак софтвера, на његовој изради ће почети да се ради врло брзо, и друго додавање опозиционих чланова у пописне комисије", рекао је Спајић.

В.д. председника ДПС-а, највеће опозиционе партије, Данијел Живковић, пре неколико дана поздравио је намеру власти да одложе попис али је рекао и да ће бојкот, а кампању бојкота ова партија спроводи већ неколико  недеља, трајати све до испуњења услова за његово одржавање.

Живковић је још рекао да је суштина да се "добије законит процес под пуном контролом, где институције неће бити предмет преваре или крађе".

"Знамо како су скројене пописне комисије и знамо шта је крајњи циљ", рекао је Живковић.

ДПС је раније изнео списак од 17 предуслова који су, како они тврде, неопходни, како резултати пописа не би били предмет оспоравања.

Поред осталог, ДПС тражи одлагање пописа на најмање 6 месеци како би се стекли сви "формално-правни, административни и техничко-безбедносни услови за одржавање пописа као и  увођење обавезног интерног и екстерног мониторинга процеса пописа уз унутрашњу контролу свих опозиционих, нарочито парламентарних партија, као и екстерну контролу Еуростата.

ДПС тражи и да се представницима опозиционих партија омогући паритетно учешће у спровођењу пописа кроз чланство у пописним комисијама на месту преузимања резултата на нивоу локалних управа као и на нивоу управе са статистику Црне Горе. Тражи се и присуство представника опозиције приликом обиласка домаћинстава при вршењу пописа као и поновно штампање пописних листића уз контролу као и решења која би омогућила дигитални унос података на лицу места као и њихову централизацију која се врши директним уносом од стране пописивача приликом разговора са грађанима.

На протесту који је у понедељак увече одржан испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици и који су организовали представници опозиције и организација "Луча" речено је да ће пописа бити само ако нова власт седне за сто, почне преговоре са представницима опозиције и ако прихвати све услове које је опозиција изнела.

У међувремену, траје кампања ДПС-а против пописа. Слогани које користи ова опозициона партија су  - "Бојкотујем фалш попис – дакле постојим", "Нијесмо дома, дођите догодине", "На попис ћемо кад се војска на Косово врати"...

image