Србија и Балкан

Додик положио заклетву и преузео дужност председника РС: Кључна политика - борба за стабилност и мир

Овај дан Додик је искористио да позове све да прихвате РС као партнера у вези с питањима важним за Републику Српску
Додик положио заклетву и преузео дужност председника РС: Кључна политика - борба за стабилност и мирNone © AP Photo/Radivoje Pavicic

Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић положили су данас заклетву у Народној Скупштини Републике Српске на конститутивној седници скупштине, након чега је уследила свечана церемонија примопредаје дужности.

Додик је, у обраћању након свечаног чина примопредаје дужности у Палати Републике, подсетио да је трећи пут на овој функцији, додајући да је пред њима изазовно време које захтева јединство и заједништво.

"Трећи пут сам овде. Народна воља, наш ангажман, околности су то све хтеле. Једнако сам срећан и поносан, а морам рећи и одговорнији него што сам можда био први пут. Функција председника републике није само оперативна, она је и симболична, у себи носи и политички, морални, психолошки и сваки други дигнитет", рекао је Додик током свечаног чина.

Он је подсетио да је пре четири године заједно са Жељком Цвијановић стајао на истом овом месту, само у обрнутим улогама.

"Ја сам ишао у Сарајево, она је остала овде, сад она иде у Сарајево, а ја остајем овде" навео је Додик.

Председник РС поделио је фотографије са свечане церемоније и још једном истакао да преузима најважнију обавезу.

Додик је претходно поручио да је Република Српска импресивна друштвено-политичка заједница, поручујући да је мирна, стабилна и уређена република одувек једини циљ.

"Овај дан користим да све позовем да нас прихвате као партнере по питањима важним за Републику Српску. Наша кључна политика у наредном периоду биће борба за стабилност и мир", рекао је Додик.

Новоизабрани српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић положила заклетву у Парламенту Српске као први српски члан Председништва БиХ који је положио заклетву у Парламенту Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да је изузетно важно што је као српски члан положила заклетву у Парламенту Републике Српске, наводећи да је данас велики дан јер је РС показала капацитет да прва уђе у формирање власти и реализацију важних задатака.

Жељка Цвијановић је додала да иде у Сарајево испружене руке, спремна да буде добар сарадник свима који се буду придржавали устава.

Заклетву су положили и потпредседници Републике Српске Давор Прањић и Ћамил Дураковић.

Раније у току дана Скупштина Републике Српске је конституисана, а за председника је изабран лидер Уједињене Српске посланик др Ненад Стевандић.

image
VV inauguration
banner