Србија и Балкан

Локомотива подкаст #51: Буђење Русије

У новој епизоди подкаста Локомотива гостовао је Слободан Антонић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду
Локомотива подкаст #51: Буђење Русије

Како јавља "Форин аферс", Србија се уз руску помоћ спрема да започне нови рат на Балкану. Аутори текста "Други руски фронт у Европи" објашњавају да савез Москве и Београда прети да дестабилизује Западни Балкан, а симптоме дестабилизације виде у графитима по српским градовима који најављују повратак војске на Косово, графитима по руским градовима који поручују Србима да имају руску подршку, али и у савезништву Русије и Србије поводом "косовоског питања". Изјава министра Лаврова о сукобу који "сазрева у срцу Европе" тумачи се као порука о руској намери да "дестабилизује Балкан".

Међутим, док "Форин аферс" страхује од сукоба на Балкану, сукоб на Блиском истоку прети да ескалира. Док су готово све земље ставиле акценат на говор Хасана Насрале, генералног секретара Хезболаха, о потреби за постизањем прекида ватре, готово да је прећутана његова порука о томе да "Хамас мора победити".

Америчке војне испоставе су под готово баражном ватром сваке ноћи у Ираку и Сирији, иако ни израелска и америчка страна не остају дужне – бар супарничкој страни у Сирији.

Број жртава у Гази расте свакодневно, и узевши све то у обзир, Ехуд Барак, бивши премијер и министар одбране Израела, закључује у интервјуу за "Форин полиси" да Израел убрзано губи "позиције у пропагандном рату" и подршку у свету.

О томе како пролазе амерички савезници речито говори случај Зеленског, који, као да је у "апстиненцијалној кризи", више не тражи помоћ, већ кредите од Запада, уз обећање да ће Украјина вратити сав новац.

О овим и другим темама, у првом делу подкаста, разговарали су аутори Марко Николић и Тиосав Пурић, а у другом делу гост је био професор на Одељењу за социологију Филозофског факултета у Београду Слободан Антонић.

Разговарајући о руском "буђењу царства" после покретања СВО у Украјини, о чему је писао у својој новој књизи, проф. Антонић је скренуо пажњу да треба разликовати руско царство од западног империјализма, истичући да је идеја руског царства идеја мира и напретка за све народе који у њему живе.

Проф. Антонић истиче разлику између два империјална искуства тиме да су многи Јермени, Пољаци и сибирски народи имали представнике у високим ешалонима власти и у Царевини, и у СССР и у данашњој Русији, док би, да је био под западним империјлаизмом, Сибир данас "говорио енглески или шпански", а било би министара из Сибира у Лондону колико их је било и из Индије или Кеније.

Локомотива подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.

image