Србија и Балкан

Борељ сутра са министрима спољних послова ЕУ и Западног Балкана

Тема састанка биће безбедносни изазови, сарадња у спољној и безбедносној политици, као и припрема за предстојеће састанке на високом нивоу
Борељ сутра са министрима спољних послова ЕУ и Западног Балкана© TANJUG/AP Photo/Jean-Francois Badias

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ председаваће у понедељак састанку министара спољних послова Европске уније и Западног Балкана.

Тема састанка шефова дипломатија ЕУ и Западног Балкана биће безбедносни изазови, сарадња у спољној и безбедносној политици, као и припрема за предстојеће састанке на високом нивоу, објавила је европска служба за спољне послове.

Борељ ће на одвојеном састанку разговарати са министрима земаља Западног Балкана о недавно усвојеном извештају о проширењу Европске комисије. 

"Разговараћемо о недавном извештају комисије за проширење, инсистираћемо на потреби за усаглашавањем политике јер неке земље нису то урадиле и биће пун програм данас", рекао је Борељ.

Навео је и да ће тема данашњег министарског састанка бити Украјина, као и Газа.

"Нећемо разговарати само о ситуацији у Гази, већ и о послератним решењима, шта ће после бити, како да се односимо према Гази и палестинском питању. То је прави политички проблем који морао да решимо. То не може да буде изоловано решење", рекао је Борељ.

На друштвеној мрежи Икс наводи се да је одговор ЕУ на тренутне геополитичке изазове солидарност и блиска сарадња.

"Све како би се изградила отпорност и промовисао мир, сигурност и демократија у Европи", наведено је у објави и наглашено да Европска унија рачуна на будуће чланице као на поуздане партнере.

На скупу ће учествовати министри из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Србије, укључујући и министра привремених институција у Приштини.

image