Србија и Балкан

УНС о гашењу Јутјуб канала РТ Балкана: То је цензура, вратите емисије на платформу

Удружење новинара Србије саопштило да санкције према Русији не би смеле да угрожавају слободу емитовања медијског садржаја
УНС о гашењу  Јутјуб канала РТ Балкана: То је цензура, вратите емисије на платформу© УНС

Удружење новинара Србије (УНС) сматра да гашење Јутјуб канала РТ Балкан и укидање емисија "Релативизација", "Мојих пет минута" и "Савети за возаче" представља цензуру и очекује да укинути садржаји буду враћени на платформу.

"То су емисије руског ТВ канала у којима нема садржаја који би, по европским и америчким медијским стандардима, били говор мржње и позив на насиље", саопштило је Удружење новинара Србије поводом протеривања седам Јутјуб канала које је покренуо РТ Балкан.

Удружење новинара Србије очекује, како се додаје, да емисије РТ Балкан буду враћене на ову платформу.

"УНС истиче да су на платформама Икс, Инстаграм и Фејсбук ове емисије и даље доступне, односно, да нису цензурисане. Сматрамо да санкције према Русији због рата у Украјини не би смеле да угрожавају слободу емитовања медијског садржаја који не представља говор мржње и позив на насиље", пише на сајту УНС-а.

Главни уредник портала РТ Балкан Никола Врзић рекао је за УНС да је медијској кући РТ Балкан угашено седам Јутјуб канала и то без образложења.

"Јутјуб канали се гасе без било каквог образложења и било каквог упозорења. Речено нам је да је требало да уследе бар три упозорења пре укидања Јутјуб канала, али ниједно нисмо добили. Од надлежних, непознатих особа које нису са српског говорног подручја, добијамо одговоре да је процес у току. Који процес? Ко га води?", додао је Врзић.

image