Србија и Балкан

Брза пруга од Ниша до Скопља: Потписан меморандум о изградњи

У току пројектовање српске деонице Ниш - Прешево, дуге 135 километара, а македонски партнери ће пројектовати око 50 километара од границе до Скопља
Брза пруга од Ниша до Скопља: Потписан меморандум о изградњи© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је са македонским колегом Благојем Бочварским потписао Меморандум о изградњи брзе пруге од Ниша до Скопља, за који ће две земље заједнички затражити средства од Европске уније.

Споразум је потписан у присуству премијера Србије и Северне Македоније, Ане Брнабић и Димитра Ковачевског.

Премијерка Србије је рекла да потписани меморандум као и јуче отворени сајам "Винска визија Отворени Балкан" доприноси унапређењу односа две пријатељске земље.

Весић је раније казао да пруга Ниш - Скопље треба да буде модернизована и електрифицирана, за брзине од 120 километара на сат.

Он је додао да је у току пројектовање деонице Ниш - Прешево, дуге 135 километара, а да ће македонски партнери пројектовати око 50 километара од границе до Скопља.

Заједно до решења проблема "нелегалне бугарске таксе"

Премијерка Ана Брнабић изјавила да ће Србија и Северна Македонија заједно радити на решавању проблема бугарске таксе на транспорт гаса кроз ту земљу. Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да је Бугарска увела нелегалну таксу и да ће се искористити све правне могућности да се тај проблем реши.

Ковачевски је на питање новинара да ли могу заједнички да наступе Србија, Северна Македонија и Мађарска када је реч о такси на транспорт гаса кроз Бугарску пошто погађа све три земље, рекао да се ради о нелегално уведеном порезу који је увела пре свега ЕУ.

"Пре свега ради се о нелегалном порезу који је ЕУ увела за транспорт гаса кроз Бугарску, сви желе да кажу да је то такса коју је увела Бугарска, то је тачно, али морамо знати да је Бугарска чланица ЕУ и не може она од јутрос да буде чланица ЕУ када стави вето, а поподне да не буде чланица и онда уводи таксу од 10 евра за гас који се транспортује кроз Бугарску", рекао је Ковачевски на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић.

Нагласио је да или треба да се уклони та такса или да се омогући Северној Макеоднији да повећа капацитет гасовода како би набављала гас и из других извора, а не само од Русије.

image
VV inauguration
banner