Србија и Балкан

Јасна порука Цвијановићеве Столтенбергу: Српска није за чланство у НАТО-у

Током састанка са члановима Председништва БиХ генерални секретар алијансе рекао да је то ствар опредељења сваке земље и да НАТО никада не врши притисак на некога да постане члан
Јасна порука Цвијановићеве Столтенбергу: Српска није за чланство у НАТО-у© Antonio Ahel/ATAImages

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је сусрет чланова Председништва с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом био прилика да се изнесу ставови и да су од њега добили поруке да све што се дешава у БиХ треба да се реши на домаћем нивоу.

Додала је да тема сусрета није била чланство БиХ у НАТО-у и да је генерални секретар потврдио да је то ствар опредељења сваке државе, да Алијанса никада не врши притисак.

"То уопште није била тема, осим уз коментаре које је дао генерални секретар, рекавши да је то ствар опредељења сваке земље, да НАТО никада не врши притисак на некога да постане члан, а све и да се ми слажемо око тога да БиХ није испунила услове и да се такво нешто не би могло десити одмах", рекла је она.

Такође, послата је јасна порука да Српска није за придруживање НАТО-у.

"Поновила сам да остајемо опредељени да развијамо сарадњу са НАТО-ом, онако како смо се договорили – да нема сагласности када је у питању чланство", истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да је за њу ово био састанак на којем је могла да види да нема никаквих притисака.

"Поруке генералног секретара су биле такве да он сматра да све што се дешава у БиХ мора да буде домаћи производ за решавање", поручила је Цвијановићева, али и додала да први човек Северноатлантске алијансе сматра да у БиХ нема безбедносне кризе.

Српски члан Председништва БиХ нагласила је и да је на састанку рекла да све што се дешава у БиХ, дешава се у политичкој арени, да се у Републици Српској брани Устав, уставност БиХ и Српске, и да постоји жеља да се буде привржен Дејтонском споразуму, али не како неко хоће да га сада тумачи, него онако како у њему пише.

Констатовала је пак да је Столтенберг рекао да они високог представника препознају као "дејтонску категорију", те да је у том смислу ипак било малог неслагања.

"Дакле, ту је то мало, да кажем, неслагање. Али ово је добра прилика да се о томе разговара", закључила је Цвијановићева.

image