Србија и Балкан

Грујичић: Бесплатна стоматолошка услуга за прегледе, поправке зуба и протетику

Министарка је истакла да је у плану и да приватна стоматолошка пракса постане део система
Грујичић: Бесплатна стоматолошка услуга за прегледе, поправке зуба и протетику© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министарка здравља Даница Грујичић је, поводом враћања стоматолога у домове здравља у Србији, изјавила да ће бесплатна стоматолошка услуга подразумевати превентивне прегледе, поправке зуба, као и протетику са новим технологијама, али не и уграђивање имплантата.

Она је истакла да се мора променити закон о здравственој заштити, закон о осигурању и правилник о ближим условима за извођење здравствене делатности, како би се стоматолози што пре вратили у домове здравља.

"О томе ће одлучити Републичка стручна комисија за стоматологију и регенеративну медицину, која је формирана пре месец дана, тако да ћемо заиста послушати струку. Велика захвалност мојим колегама са стоматолошких факултета и велика захвалност члановима Стоматолошке коморе и Удружењу приватних стоматолога, који су подржали ту идеју", рекла је Грујичић за Танјуг.

Министарка каже да је у плану да се и приватна стоматолошка пракса увуче у систем, али додаје да је неопходно прво прикупити тачне податке шта они раде како би се имао увид у болести и интервенције.

Говорећи о додатним приоритетима на којима ће Министарство здравља радити у наредном периоду, Грујичић је навела да се тренутно ради на увођењу 100 амбуланти по селима и квартовима, са циљем да лекар иде ка пацијенту, а не иде да пацијент долази лекару.

"Морамо развити примарну здравствену заштиту, велика молба мојим млађим колегама да се одлуче за примарну здравствену заштиту, јер морамо променити и начин специјализације лекара опште праксе. Они морају бити обучени да раде са ултразвуком, са рентгеном, морају да буду обучени за рад са машинама за биохемију, зато што се из капи крви може добити 20 анализа, као и ЕКГ-ом", нагласила је она и додала уколико се лекар опште праксе добро опреми, он може завршити 85 одсто посла.

Министарка је најавила и да ће на местима где је велики број села, а мали број људи, Министарство ићи на увођење покретних амбуланти, како би се обишли сви старији људи и како би им била пружена здравствена помоћ.

image