Србија и Балкан

Грујичић: Сеоске амбуланте су приоритет Министарства здравља

Током посете домовима здравља у општини Топола, министарка здравља је нагласила значај примарне здравствене заштите
Грујичић: Сеоске амбуланте су приоритет Министарства здравља© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Сеоске амбуланте су приоритет Министарства здравља јер је то место где грађани прво треба да добију дијагнозу и примарну здравствену заштиту, рекла је данас министарка здравља Даница Грујичић обилазећи сеоске амбуланте на подручју Шумадије.

Она је, у оквиру посете Домовима здравља у Тополи, Рачи и Баточини, обишла и сеоске амбуланте у Белосавцима, Наталинцима и Бадњевцу.

Како је истакла, сеоске амбуланте треба грађанима да пруже све што им је неопходно како не би морали да путују у већа места.

"Такве амбуланте су управо оно што желимо да направимо у местима где живи неколико хиљада људи. Да имају услове и простор, као у амбуланти у Белосавцима где постоји ординација, али и простор за интервенције, као и за апотеку. Набавићемо и један ултразвук, као и покретни рендген који може да кружи између две или три овакве сеоске амбуланте, тако да људи који живе на селу не морају да за такве прегледе иду било где", казала је министарка.

Према њеним речима, до 90 одсто потреба становништва може да заврши једна таква амбуланта и "један лекар који наравно за тај посао мора бити и адекватно плаћен".

"Ово је прави пример како треба водити рачуна о здрављу становништва јер са свом апаратуром коју добије, лекар у сеоској амбуланти, који познаје своје пацијенте, моћи ће да одради превентивне прегледе и скрининге боље него било ко други. А ја обећавам да ће сва потребна опрема стићи у сеоске амбуланте. То је наш циљ", поручила је министарка здравља у Белосавцима.

image