Србија и Балкан

Сви у један строј: Столтенберг у Скопљу окупља НАТО савезнике

Проблем је очигледно Београд, с тим што се председник Србије Александар Вучић усудио да оде и свима каже да "не добија директиве о начину деловања Војске Србије ни од кога", али и Русија, наводи "Албанијан пост"
Сви у један строј: Столтенберг у Скопљу окупља НАТО савезнике© AP Photo/Boris Grdanoski

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је све савезнике Алијансе на састанак у Скопљу, чиме се завршила његова тродневна турнеја по Западном Балкану.

Наиме, после посете Србији, Босни и Херцеговини и тзв. Косову, главни састанак заправо уследиће у престоници Северне Македоније.

Састанку ће присуствовати премијер Албаније Еди Рама, председник Хрватске Зоран Милановић, премијер Црне Горе Милојко Спајић, Северне Македоније Димитар Ковачевски, као и председник Владе Словеније Роберт Голоб.

Како пише "Албанијан пост", Столтенберг заправо долази са обимним досијеом из прва три града којe је посетио усред великих напетости на Балкану.

Извори упознати са дешавањима кажу да су тензије, такође, биле део реторике, а наводно су примећене и на конференцијама за штампу.

"Балкан очигледно има велики проблем, а тај проблем је очигледно Београд, с тим што се председник Србије Александар Вучић усудио да оде и свима каже да 'не добија директиве о начину деловања Војске Србије ни од кога'", наводи се у тексту "Албанијан поста".

У први план је доведена и оштра изјава украјинског председника Владимира Зеленског "да Русија има јасан план дестабилизације на Западном Балкану", која је додатно  закомпликовала сценарио и изазвала све јачи страх.

Позивајући се на изјаве Зеленског, Столтенберг је рекао да нема много разлога за бригу, пошто Алијанса још није наишла на озбиљну војну претњу, која би могла да дође од Русије.

"Не видимо никакву војну претњу, која би долазила из Русије против било које земље чланице НАТО-а, или региона, али и даље смо опрезни и пажљиво пратимо шта Русија ради", поручио је Столтенберг на конференцији за новинаре са Ковачевским, домаћином овог мултилатералног састанка са представницима региона.

Није, међутим, случајно што Столтенберг ову изјаву даје управо на НАТО територији.

Док је био у посети у Београду, Приштини и Сарајеву, ван територија Алијансе, није се потрудио да коментарише забринутост Зеленског.

Међутим, улазак на територију НАТО-а је порука да је та организација и овде функционална и да не гледа благонаклоно на оне који гледају у Европу и Русију у исто време, пише "Албанијан пост".

Није случајно да су на састанак позване и најсеверније земље, које су и део Европске уније, мимо НАТО-а (Хрватска/Словенија).

И једни и други су дали гаранцију да су саставни део безбедности и мира у региону, са већим капацитетима од остале три земље (Албанија/Северна Македонија/Црна Гора).

Словенија је чак имала повећану улогу главног саговорника Запада са Балканом и чинила је све више да пружи пример добрих интеграција у региону.

Али велико питање, закључује лист, које треба поставити на крају састанка може бити само једно - да ли је ситуација на Балкану заиста толико мирна да нема ризика од руске интервенције, како каже Столтенберг?

image