Србија и Балкан

Изборна хроника: Ускоро сервис за промену бирачких места у оквиру општина на КиМ

Немам поверења да тзв. техничка влада не би увела санкције Русији, да не би де јуре признала независност тзв. Косова, "развластила" Србију на неки други начин или урадила нешто што није у складу са интересима грађана, рекла је председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски
Изборна хроника: Ускоро сервис за промену бирачких места у оквиру општина на КиМ© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ванредни парламентарни и локални избори у Србији биће одржани 17. децембра. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина. Републичка изборна комисија је досад прогласила 11 изборних листа. Странке чије су листе проглашене настављају са предизборним активностима, остале партије сакупљају потписе.

Републичка изборна комисија прогласила је дванаест листа:


1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нови ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ "СЛОГА", НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН СДА САНЏАКА – ДР. СУЛЕЈМАН УГЉАНИН

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. ИЗБОРНА ЛИСТА НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО – Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

Вучић и Вучевић сагласни: Судбински избори

Председник СНС и први на листи Милош Вучевић рекао је на митингу у Краљеву да у овом веку нисмо имали важније, судбоносније изборе него оне 17. децембра.

"Не одлучују о Србији само за четири године, већ за много дужи период и могу да пониште све што смо до сада радили. Све маске су пале, више нема дилеме ко је ко", поручио је Вучевић.

Председник Србије сагласио се са њим, додајући да су сви избори судбоносни, па тако и ови. 

"Милош је рекао да су ово важни избори. Ваљда смо за сваке говорили да су судбоносни. И за ове ако то кажемо, нећемо погрешити", рекао је председник Србије, додајући:

"Избори нису игра и да размишљамо да ћемо гласати за неког ко је гласније викао. Избори су нешто где доносите одлуку о будућности родитеља, деце... Ви бирате пут Србије. Тај пут није лак, не добијете увек што пожелите."

Вучић је додао и да ће се у наредне четири године ломити судбина Србије,.

Када је реч о КиМ, казао је да неће бити лака ситуација, али да већ 11 година слуша приче како смо изгубили Косово и запитао ако је то тачно зашто онда сви и даље од нас траже да признамо Косово.

"Па ако јесмо, зашто онда сви од нас и даље траже да признамо Косово и ми им кажемо нећемо да признамо Косово и наставићемо да водимо одговорну политику", поручио је Вучић.

Брнабић: Боримо се да просечне пензије 2027. буду 650 евра

Српска напредна странка је посебно захвална најстаријим суграђанима на одговорности према држави, поручиле су потпредседница Главног одбора СНС Ана Брнабић и чланица Председништва СНС Дарија Кисић, саопштено је из градског одбора те странке.

Током дружења са најстаријим суграђанима из Сурчина Брнабић је подсетила да крајем новембра очекују једнократну финансијску подршку од 20.000 динара, као и повећање пензија од јануара 2024. године.

"Оно што је наш циљ и за шта се боримо 17. децембра то је да просечне пензије 2027. године буду 650 евра. Ово је наше обећање, ово је наша гаранција, ми ћемо то и испунити, уколико листа "Александар Вучић-Србија не сме да стане, Београд не сме да стане", победи на изборима 17. децембра", рекла је Брнабић.

Кисић је истакла да су "нам најстарији, својим понашањем, указали шта значи волети своју земљу, шта значи радити и градити своју земљу".

"Указали су нам и у најтежим тренуцима шта значи солидарно и одговорно понашање. Знамо и како су се одговорно понашали и за време пандемија и у време фискалне консолидације и нису се бунили, зато што знају како се воли и како се гради њихова земља", поручила је она.

Како је нагласила, зато треба да учимо наше младе да чувају, поштују и пазе наше најстарије суграђане.

"Управо су они ти који највише цене и труд и рад и изградњу наше земље. Зато сам сигурна да ће управо пензионери подржати даљи развој, изградњу наше Србије и да ће гласати за листу "Александар Вучић-Београд не сме да стане", рекла је Кисић.

Обрадовић: Без домаћег банкарства нема подршке привреднику и пољопривреднику

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, поручио је у Крушевцу да ће, од момента када Национално окупљање буде одлучивало у Србији, све субвенције, пореске олакшице, извозне гаранције, повољни кредити бити дати домаћим предузетницима, уз подршку државне развојне банке Србије, извозне банке, пољопривредне банке и комплетног домаћег банкарства, које је у међувремену уништено, а које ће национално окупљање вратити.

"Без домаћег банкарства нема подршке домаћем привреднику и пољопривреднику", закључио је Обрадовић.

Шапић: Нисам желео да незапамћене мајске злочине користим у политичке сврхе

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да димензије трагедија које су се десиле у ОШ "Владислав Рибникар", као и у Дубони и Малом Орашју, у потпуности надилазе било какве политичке функције и да због тога није желео да се један незапамћен злочин користи у било какве политичке сврхе, па ни да би се одбранио од, како је рекао, "бесрамних лажи и напада" на њега.

Шапић је за ТВ Хепи рекао да је у тренуцима када се десила трагедија у "Рибникару" био са својом породицом, јер су тада у трајали првомајски празници.

"Чим сам чуо шта се догодило, одмах сам дошао у Београд, а већ дан касније нам се догодила и друга трагедија - у Младеновцу. Два дана после трагедије у Рибникару организовали смо да испред Скупштине града људи могу да дођу, запале свеће и одају пошту, на једном месту, свим страдалим жртвама. Исто вече сам отишао пред школу и запалио свећу, што сам такође урадио у Дубони и Малом Орашју, само што о томе, за разлику од других, нисам обавестио медије, јер сам сматрао да је то лични чин и да не треба да се користи у било какву медијску промоцију", рекао је Шапић.

Ребрача и Читаковић Ђуришић у Чачку: Циљ грађана јака и стабилна Србија

Кандидати са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Жељко Ребрача и Весна Читаковић Ђуришић реазговарали су данас са грађанима Чачка и поручили да је важно имати циљ, а да је то јака, стабилна и још развијенија Србија.

Читаковић Ђуришић је рекла да је важно имати велике снове, иако пут
ка циљу није лак.

"Ми данас сањамо Србију која се и даље развија, која је још напреднија,
поштованија, и знам да те снове можемо остварити заједно", истакла је
Читаковић Ђуришић.

Ребрача је рекао да су јединство, слога, тимска игра и крајњи резултат оно што "нас води до победе".

"Победе за Србију, за даља улагања у бољи животни стандард свих грађана, за
даља улагања у спорт", истакао је Ребрача.

Читаковић Ђуришић и Ребрача истакли су да верују да једина листа која све то гарантује и која своја обећања испуњава јесте листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

Ђукић Дејановић положила камен темељац за изградњу новог вртића у Лесковцу

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић положила је данас камен темељац за изградњу новог вртића у Лесковцу, а који ће, како је планирано, бити завршен за осам месеци.

У изградњу новог вртића Предшколске установе "Вукица Митровић" биће уложено око 102 милиона динара, простираће се на површини од 780 метара квадратних, а обезбедиће се 120 нових места за децу из овог града, што ће допринети смањењу листе чекања за упис у предшколску установу, саопштено је из Министарства просвете.

Министарка Ђукић Дејановић рекла је да ресорно министарство, уз подршку Светске банке, наставља вредно и посвећено да ради на ширењу капацитета предшколских установа широм Србије изградњом нових и доградњом и адаптацијом постојећих објеката.

"Циљ наше образовне политике је да се што више малишана укључи у систем предшколског васпитања и образовања, нарочито оних из социјално осетљивих група. Такође посебну пажњу улажемо у квалитет предшколског васпитања и образовања, јер верујемо да је то основа за успешну будућност. Следеће године на овом истом месту поново ћемо се окупити како бисмо отворили врата новог вртића за малишане из Лесковца", поручила је Ђукић Дејановић.

Министарка је рекла да се у протекле четири године на територији града Лесковца посебна пажња посветила инклузији деце из осетљивих социјалних група у систем предшколског васпитања и образовања.

Јеремић: Држава би требало да преузме пуну контролу над садржајем уџбеника

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да глас за ту листу значи ће сви ђаци у Србији добити бесплатне уџбенике и да ће држава активно преузети пуну контролу над садржајем и продукцијом уџбеника, саопштила је ова странка.

Додао је да то првенствено важи за тзв. идентитетске предмете попут српског језика и књижевности и националне историје, којима би, сматрају у НС, требало дати наднаставни карактер.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже за то да држава заузме чврст став према издавачима и да предузме активне кораке на сузбијању утицаја страних издавача.

НС подржава увођење школских полицајаца, јер то, како истичу, повећава безбедност деце у школама и залаже се за повећање издвајања за образовање у наредних пет година на пет одсто бруто домаћег производа.

Проглашена листа Да се војска на Косово врати-Миша Вацић за београдске изборе

Градска изборна комисија (ГИК) је усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 8 ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар, поднела Група грађана истог назива.

ГИК је прогласио листу ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ на 11. седници одржаној синоћ.

Како је саопштено из Секретаријата за информисања Града Београд, такође је усвојено Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ.

Поднета градска изборна листа "Добро јутро Београде" ГИК-у

Коалиција Социјалдемократске странке, странке Доста је било и покрета "Отете бебе" (СДС-ЂБ-Отете Бебе) предала је потписе и поднела листу кандидата за одборнике изборне листе "Добро јутро Београде" Градској изборној комисији (ГИК).

Предаји листе испред Социјалдемократске странке присуствовали су председник СДС Борис Тадић, носилац листе кошаркашки тренер Душко Вујошевић и лекар Дејан Жујовић, саопштила је СДС.

Милица Ђурђевић Стаменковски: Немам поверења да тзв. техничка влада не би де јуре признала независност Косова

Немам поверења да тзв. техничка влада не би увела санкције Русији, да не би де јуре признала независност тзв. Косова, "развластила" Србију на неки други начин или урадила нешто што није у складу са интересима грађана, рекла је председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски у интервјуу Танјугу.

Представници дела прозападне опозиције више пута су као један од сценарија после избора, са жељом да се промени власт у Србији, помињали формирање "техничке владе" са десницом, а Ђурђевић Стаменковски поручује да у те људе нема поверења, и то не на основу перцепције, већ зато што су, подсећа, они већ били на власти.

Она је истакла да коалиција Национално окупљање не жели да буде ничији привезак, нити "невеста за вечитог младожењу Драгана Ђиласа".

Тврди да Запад, како је рекла, жели коалицију између Александра Вучића и Драгана Ђиласа, односно двотрећинску већину у парламенту за промену Устава, како би се увеле санкције Русији и признала независност тзв. Косова кроз примену француско-немачког документа, а на констатацију да управо функционерка ССП Мариника Тепић каже да ће владу правити са Заветницима, јер верује да свако ко гласа за Заветнике гласа и за промену власти и на питање да ли су их звали да праве коалицију, Ђурђевић Стаменковски одговара да нису разговарали о било каквим постизборним коалицијама и да је та прича неутемељена у реалности.

Ђурђевић Стаменковски је навела да је Национално окупљање, односно коалиција Српске странке Заветници и Српског покрета Двери друга, односно после обједињавања прозападне опозиције, трећа политичка снага у земљи што је, тврди, подстакло одређене нападе од стране како "режимских медија, тако и оних који негде фаворизују тај прозападни наратив".

Говорећи о решавању питања КиМ, упитала је где журимо и ко је Србију убедио да јој хитно треба правно-обавезујући споразум са Приштином што би, каже, водило лажној држави и столици у УН, а као алтернативу Европској унији види Брикс.

ЦИК: Ускоро сервис за промену бирачких места у оквиру општина на КиМ

Централна изборна комисија (ЦИК) покренуће електронски сервис преко којег ће грађани са правом гласа на Косову и Метохији моћи да пронађу и уколико желе да промене бирачко место у оквиру своје општине, преноси "Економија онлајн".

Како се наводи у саопштењу ЦИК-а, пружање овакве услуге је у оквиру испуњавања обавеза које произилазе из новог Закона о општим изборима који је усвојила Скупштина тзв. Косова током лета ове године.

Како наводе из ЦИК-а, ова служба ЦИК-а биће стална, што значи да ће бирачи и у ванизборним годинама имати могућност да се информишу о бирачким местима и затраже њихову промену.

Сви детаљи биће обављени на конференцији за медије председавајућег ЦИК-а Крешника Радоникија и портпарола Ваљмира Ељезија.

image