Србија и Балкан

Шта је Пичу предочено у Грачаници: Најтеже време за Србе на КиМ у последњих 25 година

Владика Иларион је нагласио британском госту да се Срби суочавају са недостатком владавине закона и поштовања верских права и слобода, судских одлука и учесталом дискриминацијом
Шта је Пичу предочено у Грачаници: Најтеже време за Србе на КиМ у последњих 25 година© https://eparhija-prizren.com/

Специјални изасланик Велике Британије, Стјуарт Пич, посетио је јуче манастир Грачаницу и том приликом са викарним епископом Српског патријарха, владиком Иларионом разговарао o проблемима са којима се СПЦ годинама суочава на КиМ.

"Владика је посебно нагласио проблеме као што су недостатак владавине закона и поштовања верских права и слобода, судских одлука, као и честе случајеве дискриминације на етничкој основи", саопштила је Епархија рашко-призренска.

Осврнуо се и на нападе на српске православне цркве на Косову и Метохији, подсећајући и на последњи у низу - упад у Храм Светог арханђела Михаила у Ракиници ове недеље код Подујева.

"Животни услови за српски народ на Косову и Метохији су тренутно тежи него икад у последњих 25 година", поручио је Владика Иларион специјалном изасланику Велике Британије.

О посети манастиру известила је и амбасада Велике Британије у Приштини, наводећи да је Пич јуче отишао у Грачаницу како би видео "важан део богате културне таписерије земље и да са епископом Иларионом разговара о улози Српске православне цркве на Косову".

Британски званичник се у претходним данима састајао са највишим приштинским званичницима, укључујући председницу тзв. Косова, премијера и шефа приштинског преговарачког тима за дијалог са Београдом.

Са њима је, између осталог, разговарао о наставку дијалога, нудећи подршку своје земље у правцу имплементације споразума који су постигнути.

Пич је прошле недеље посетио Београд, где је такође са највишим српским званичницима – председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

image