Србија и Балкан

Понавља се суђење ђаку који је наставници измакао столицу: Хоће ли завршити у поправном дому?

На поновном суђењу испитаће се радници Центра за социјални рад јер процену коју су донели за бившег ученика Н. Ж. може бити пресудна за његову будућност
Понавља се суђење ђаку који је наставници измакао столицу: Хоће ли завршити у поправном дому?© Relativizacija/RT Balkan

Суђење бившем ученику Техничке школе у Трстенику, који се нашао у жижи јавности прошле године када је на часу измакао столицу професорки енглеског језика Марији Стевановић, биће поновљено пред Вишим судом у Крушевцу.

Апелациони суд у Крагујевцу, наиме, укинуо је претходну одлуку суда којом је ученик добио меру појачаног надзора због кривичног дела злостављања и мучења.

На оптуженичкој клупи Вишег суда у Крушевцу поново ће се појавити ученик Н. Ж. из Трстеника, јер тужилаштво није било задовољно пресудом, са чиме је сагласан и Апелациони суд.

Став струке је да мера појачаног надзора није била довољна, те да је требало да буде упућен у поправни дом.

"Првостепени суд није дао јасне разлоге због којих нису прихваћени предлози тужилаштва да се овом сада већ бившем ученику изрекне мера да се упути у васпитно-поправни дом. Посебно, када се узме у обзир извештај Центра за социјални рад у Трстенику, као и налаз и мишљење комисије вештака у којем је предложена мера обавезног психотерапијског третмана", саопштено је из Апелационог суда.

Наставница Марија Стевановић каже да је изненађена јер је усвојена жалба Вишег тужилаштва у Крушевцу. Међутим, како описује, "процеси у Србији нису као у америчким серијама", јер само за привођење сведока у њеном случају, била су потребна три покушаја.

"Мени ништа не значи то што ће он да буде у поправном дому. Али, ако тужилаштво сматра да ће нешто променити, подржавам их", каже Марија Стевановић и наглашава да је читава година од када су јој ученици измакнули столицу и све то објавили на друштвеним мрежама, личи на Кафкин процес.

На поновном суђењу испитаће се радници Центра за социјални рад јер извештај који су сачинили, односно процену коју су донели за бившег ученика Н. Ж. може бити пресудна у одлуци како ће и где провести наредни период живота.

"Тачно је да он није у окружењу које позитивно утиче на њега. И треба да буде измештен из такве средине, како би покушали да од њега створе младу личност која ће бити нормалан грађанин Србије", објашњава наставница.

Подсетимо, цео инцидент у учионици снимала су двојица ученика, а видео на којем се види како трећи ученик извлачи столицу и професорка пада на под, појавио се на друштвеним мрежама. Остала двојица ученика су пред Вишим судом у Крушевцу добила меру појачаног надзора органа старатељства.

image