Србија и Балкан

Изборна хроника: У бирачком списку грађани уписани на основу пријаве адресе

На парламентарним изборима у Србији учествује 18 листа, а на покрајинским 13
Изборна хроника: У бирачком списку грађани уписани на основу пријаве адресе© M.M./ATAImages

Републичка изборна комисија је саопштила је јуче да укупан број бирача на предстојећим изборима износи 6.500.165.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Мартиновић: У бирачком списку грађани уписани на основу пријаве адресе

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић изјавио је данас да јединствени бирачки списак у који је у Србији уписано 6.500.165 грађана са правом гласа подразумева да су ти грађани уписани, односно пријављени на одређене адресе и да се тако воде у том списку.

Разлика између броја пописаног становништва и броја бирача који имају право гласа на децембарским изборима, представља заправо фактички и правни попис и она је у мањем или већем броју увек постојала, рекао је Мартиновић за Танјуг.

"Попис становништва представља попис фактичког стања, а јединствени бирачки списак подразумева да су грађани уписани, односно пријављени на одређене адресе и тако се воде у јединственом бирачком списку", објаснио је Мартиновић.

Он је напоменуо да због тога увек, а не само сада, постоји извесна разлика у бројевима између пописа становништва и бирача који су уписани у бирачки списак.

"Да појасним, попис становника је фактичко стање, а бирачки списак је правно стање. Између правног и фактичког стања увек постоји већи или мањи јаз, али оно што је важно да грађани знају је да се јединствени бирачки списак данас води као електронска база података и сви грађани Републике Србије имају могућност увида у бирачки списак", рекао је он.

Додаје и да су повезане матичне књиге са јединственим бирачким списком и да је све ажурно, као и да грађани могу да електронским путем изврше, не само увид, већ и да затраже упис у бирачки списак или измену својих података.

Мартиновић је оценио и да је Србија много напредовала када је у питању процес дигитализације и у овом тренутку има више од два милиона грађана који имају свој налог на порталу еУправа и који могу да користе све апликације које су ту налазе.

Према подацима РИК-а, укупан број бирача у Србији који могу да изађу на изборе 17. децембра је 6.500.165.

Према последњем попису становништва из 2022. године, број становника Републике Србије је 6.647.003.

Петковић: Представници опозиције у Грачаници добили презир и игнорисање

Члан Председништва Српске напредне странке Петар Петковић оценио је данас да су представници изборне листе "Србија против насиља" приликом посете Грачаници од српског народа добили презир и игнорисање.

"Ђиласови борци за такозвано независно Косово данас су се у Грачаници провели као боси по трњу, јер није било честитог Србина који је желео да се слика или разговара са њима. Алексић, Ћута, Миливојевић који су од стране Ђиласа послати на екскурзију по Косову и Метохији да на муци српског народа скупе неки јефтин политички поен и подрже Куртијеву антисрпску политику добили су од Срба оно што и заслужују - презир и игнорисање", наводи се у саопштењу Петковића.

Како каже, међу једноцифреним бројем оних који су били са њима нашао се и Србин који је продао земљу Албанцима и то у најтеже време за српски народ - одмах после 1999. године.

"То је, уз тзв. независно Косово, политика за који се Алексић, Ћута и Миливојевић залажу, да што више српске земље пређе у руке Албанаца, док држава Србија на челу са Александром Вучићем гради нове куће и станове за наше људе да подржи њихов останак и опстанак на овим просторима", наводи Петковић.

Он сматра да због тога Курти дозвољава улазак на КиМ за "Ђиласове опозиционаре", не би ли преко њих остварио своју идеју и сан о, како је рекао, "обесрбљеном" Косову и Метохији, док у исто време брани улазак свим представницима државе Србије.

Кандидати коалиције "Србија против насиља" у Грачаници

Кандидати за посланике испред коалиције "Србија против насиља" на ванредним парламентарним изборима у Србији посетили су данас Грачаницу, где су позвали бираче да гласају 17. децембра и поручили им да су против косовске независности и француско-немачког споразума.

Група од десетак кандидата за посланике најпре је присуствовала литургији у манастиру Грачаница поводом празника Ваведење пресвете Богородице, а након тога Мирослав Алексић је поручио да је на Косову потребна нормализација живота и да се створе услови за безбедан живот свих грађана, преноси Коссев.

"Сваки договор који подразумева кршење Устава Републике Србије, који подразумева било какву врсту признања Косова и Метохије или столицу у Уједињеним нацијама је неприхватљив за листу 'Србија против насиља' и ми нећемо то прихватити", рекао је Алексић и додао да се та коалиција противи усвајању француско-немачког плана.

Међу кандидатима који су посетили Грачаницу били су и Срђан Миливојевић, Александар Ивановић, Жарко Ристић и други.

Додик: Ко год држи до јединства српског народа, нека не гласа за листу "Србија против насиља"

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је најважније да Србија остане снажа, а да би остала снажна не сме да падне у руке аутошовиниста.

"Гледам ову листу "Србија против насиља", шта то значи, да они који нису на тој листи су за насиље?! Ја на тој листи видим многе који мисле да је Република Српска ексцес, да не треба да постоји. Они нама нису политички противници, они су нама непријатељи", рекао је Додик.

"Можете мислити шта би било са нама да такви људи дођу на власт! Живе у кругу двојке и они кажу да је у Сребреници био геноцид?! Ко год држи до јединства српског народа, немојте гласати за ту листу. Они су патолошки против српског народа, они би сутра откачили Републику Српску, КиМ, а кад би им неко тражио Војводину и Санџак, дали би и то", нагласио је.

НАДА: Развојна банка Србије била би покретач развоја домаће привреде

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, залаже се за формирање Развојне банке Србије која би била покретач развоја домаће привреде.

"Направићемо озбиљну Развојну банку и спојити је са три институције, Фондом за развој, Агенцијом за осигурање и финансирање извоза и Српском банком, у једну институцију", рекао је председник Нове ДСС Милош Јовановић и напоменуо да би та банка фаворизовала домаће привреднике, пољопривреднике и домаћи капитал.

Он је истакао да ће форсирати развој наменске и прехрамбене индустрије и сматрају да страни капитал не може да развија нашу привреду.

"Њихов интерес је да зараде новац, остваре профит и оду у мање развијене земље. Морамо се ослонити пре свега на сопствену памет и предузетништво. Наравно, омогућити и странцима улагање, али не по повољнијим условима од домаћих предузетника", рекао је Јовановић и додао да се на тај начин чува политичка независност наше земље.

Обрадовић: Јака породица је темељ успеха нашег друштва

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је на конвенцији Националног окупљања у Чачку да је јака породица темељ успеха нашег друштва у будућности.

Он је на предизборном скупу поручио да породица мора да дође на прво место у друштву и држави, а не да буде на последњем.

"На прво место морају да дођу млади брачни парови, породице са децом, посебно породице које се боре за потомство, деца са хендикепом", рекао је Обрадовић и додао да су то теме којима би се требало бавити, а не, како је рекао, националним стадионом или Експом.

Шешељ: Радикали ће водити српски народ путем суверенитета и слободе

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика на листи "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" Александар Шешељ је поручио да ће радикали водити српски народ путем суверенитета и слободе, а то, како је рекао, значи без Европске уније, колонизације и потчињавања.

"Нећемо да будемо ничије слуге. Никога из Брисела, из Вашингтона, из западних амбасада у Београду. Нећемо ултиматуме, нећемо њихове планове, нећемо диктат", рекао је он.

Додао је да радикали хоће српско Косово и Метохију, слободну Србијуу, као прву европску земљу која се придружује БРИКС-у.

Вацић: Изместити Титове земне остатке са Дедиња

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати" Миша Вацић каже да посмртне остатке Јосипа Броза Тита треба изместити са Дедиња, из Куће цвећа, и сахранити га на неко "адекватније место".

"Нема потребе да он више буде на Дедињу, Срби Тита не воле", рекао је Вацић, а саопштила Српска десница.

Вацић сматра да Титове остатке треба предати породици да га сахране где желе, а уколико то одбију, да га треба сахранити о трошку Града на неко од београдских гробља у обичну гробницу.

Вацић је такође рекао да Музеју Југославије, Музеју 25. мај, треба променити намену и претворити га у музеј Другог светског рата где би била представљена оба ослободилачка покрета, али и друге ствари везане за тај период историје.

image