Србија и Балкан

Тачијева одбрана протестовала због забране посета: Преко посетилаца давао наређења о сведочењу

Тачију, Весељију и Сељимију посете и позиви су ограничени јер су покушавали да утичу на сведоке и ометају њихово сведочење
Тачијева одбрана протестовала због забране посета: Преко посетилаца давао наређења о сведочењуwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Бившем вођи терористичке организације Ослободилачка војска Косова Хашиму Тачију "у протеклих 17 дана" забрањене су посете чланова породице у притвору суда за злочине ОВК у Хагу, због чега је његова одбрана протестовала данас. 

Тужилаштво тог суда подсетило је да су Тачију и саоптуженима Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију за злочине на КиМ и у Албанији, одлуком судија, ограничене посете у притвору, као и комуникација са спољним светом, због тога што су "покушавали да утичу на сведоке и ометају њихово сведочење".

"Истрага тужилаштва о опструкцији суда показала је да су тројица оптужених искористиле посете да противзаконито шире поверљиве информације и, у Тачијевом случају, више пута упућују посетиоце како да манипулишу исказима сведока", саопштили су јутрос тужиоци.

На почетку данашњег заседања, Тачијев бранилац Грег Кихо уложио је протест код расправног већа зато што су Тачију "у протеклих 17 дана ускраћене посете породице".

Кихо је сугерисао да су Тачију, у истом периоду, били забрањени и телефонски и видео позиви.

Председавајући судија Чарлс Смит одговорио је да ће веће ускоро донети одлуку по којој ће посете и комуникација бити одобрени под одређеним условима.

Расправно веће претходно је, 17. новембра, на захтев тужилаштва привремено забранило све посете Тачију, Весељију и Сељимију због сумње да су посетиоцима одавали заштићене сведоке у покушају да их спрече да сведоче.

Тројицу оптужених, по тој одлуци, могу да посећују само њихови адвокати.

Судије су закључиле да, на основу података које им је доставило тужилаштво, "постоји стварни ризик" да су оптужени "обелоданили поверљиве информације особама које нису овлашћене да их добију".

"Незаконито откривање таквих информација може негативно утицати на заштиту сведока и на интегритет процеса", пише у одлуци.

Тројица оптужених, по одлуци, дозволу за друге облике комуникације - телефонске и видео позиве - са особама које нису њихови браниоци морају да затраже од судског секретаријата.

Секретаријат ту комуникацију "активно надзире" и моћи ће да је прекине, ако оцени да је то неопходно, пише у одлуци судија.

Судије ће накнадно донети одлуку о захтеву тужилаштва да се посете и комуникација Тачију, Весељију и Сељимију трајно ограниче, као и да они буду одвојени од других притвореника.

Тужиоци су у захтеву назначили да им се више сведока пожалило да су им оптужени, преко посредника, упућивали поруку да одустану од сведочења или да ублаже исказе.

Прислушкивањем разговора тројице оптужених са посетиоцима, уз одобрење судије, тужилаштво је, како тврди, дошло до доказа да су они недозвољено утицали на сведоке и ометали суд.

"Тачи је у више наврата давао инструкције посетиоцима како да манипулишу сведоцима", пише у поднеску.

Један од сведока рекао је тужиоцима да му је пренета порука, "по директној инструкцији Тачија и Весељија", датој посетиоцима, да се "повуче или да ублажи исказ" и то "за добро Косова".

Сличне поруке добили су и други сведоци оптужбе.

Разговори, које су тужиоци надзирали, потврдили су да је Тачи посетиоцима "давао упутства како да сведок сведочи" - да "умањује своју везу с Главним штабом ОВК" - како би "изашао одавде као херој, а не као осрамоћен".

Истог сведока - који је, како произлази из документа, био старешина ОВК - Тачи је, преко посетиоца, инструисао да каже да "није добијао наређења од ГШ", да су саопштења тог штаба била "пропаганда" и да је "главни" у ОВК био Адем Демаћи, тадашњи политички представник те паравојске у Приштини.

Другом сведоку, Тачи је, у прислушкиваном разговору са посетиоцем, поручио да "умањује његову улогу" у злоделима из оптужнице и да говори "не знам" и "не сећам се".

Тачи је посетиоцима у притвору "показивао или предавао" раније изјаве сведока, уз упутство да сведоци те исказе накнадно пред тужиоцима "исправе" и "побољшају".

Један од посетилаца рекао је Тачију да се већ срео с два сведока, а потом су разматрали "најбољи начин да се придје" другима.

Да су оптужени смишљено утицали на сведоке, тужиоци у поднеску доказују и Весељијевим речима да "те нико не може спречити да пошаљеш поруку".

Надзор разговора, тројица оптужених покушавала су да омету шапутањем, гласном музиком и говорењем у глас.

"Очигледно постоји велики ризик да ће тројица оптужених ометати суд" и надаље, ако им се не ограниче посете и комуникација, подукли су тужиоци у поднеску, подсећајући ранији налаз суда да на Косову "влада упорна клима узнемиравања и застрашивања сведока".

Тужилаштво је затражило и да суд привилегију ненадзираних посета тројици оптужених ограничи само на њиховог главног адвоката и једног браниоца.

Члан тима једне одбране ишао је, по тужиоцима, у посету двојици оптужених који нису његови клијенти, а потом је "имао директну комуникацију с особом умешаном у ометање суда".

Тужилаштво је затражило и да Тачи, Весељи и Сељими буду одвојени од осталих притвореника.

У посете оптуженима би, уз "активан надзор", по захтеву тужилаца, могли да додју само унапред одредјени чланови породице и конзуларни изасланици.

На исти начин би била ограничена и сва писана и електронска комуникација Тачија, Весељија и Сељимија.

Огромна већина од 35 сведока, који су до сада дали исказ на суђењу Тачију и саоптуженима, које је почело у априлу, сведочила је иза затворених врата ради заштите њиховог идентитета.

Процес је пред Специјализованим већем Косова, како се суд у Хагу званично зове, јутрос је настављен додатним испитивањем ранијег сведока Садика Халитјахе.

У 10 тачака, Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Оптужница Тачија (54), Весељија (55), Сељимија (52) и Краснићија (72) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

image