Србија и Балкан

Изборна хроника: Билчик најавио долазак посматрачка из Европског парламента, НАДА за већу улогу СПЦ

Републичка изборна комисија је саопштила је да укупан број бирача на предстојећим изборима износи 6.500.165
Изборна хроника: Билчик најавио долазак посматрачка из Европског парламента, НАДА за већу улогу СПЦ© M.M./ATA Images

У Србији ће 17. децембра бити одржани ванредни парламентарни и локални избори, као и покрајински избори у АП Војводини. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина.

Републичка изборна комисија је саопштила је да укупан број бирача на предстојећим изборима износи 6.500.165.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

РИК: Почиње штампање гласачких листића 

Штампање гласачких листића за парламентарне, локалне и покрајинске изборе почиње у просторијама Службеног гласника сутра у среду 6. децембра у девет ујутру, саопштио је председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић.

Билчик: Мисија ЕП у Београду од 14. до 18. децембра како би посматрала изборе

Европски парламент послаће шесточлану мисију у Србију, која ће у изборној седмици посматрати изборни процес.    

Делегацију ће чинити: Владимир Билчик, Виола Фон Црамон Таубадел, Клемен Грошељ, Хавије Нарт, Андреас Шидер и Малин Бјорк.

Они ће у Србији боравити од 14. до 19. децембра, изјавио је данас известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Билчик је за Танjуг рекао да је данас одржан конститутивни састанак чланова делегације ове посматрачке мисије и да је одлучено да ће мисију предводити Клемент Грошељ.

"Мислим да имамо јаку делегацију, неколико познатих имена која су се бавила политиком Западног Балкана. Имамо заступљене главне политичке групе и управо смо одлучили о лидерству нашег колеге Клемента Грошеља, који ће предводити мисију Европског парламента за посматрање ових избора", рекао је Билчик.

Он је додао да ће посматрачка мисија блиско сарађивати са мисијом Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) и представницима Парламентарне скупштине Савета Европе, који ће бити присутни.

Билчик је нагласио да је циљ посматрачке мисије посматрање избора и припрема за изборе.

"Слушаћемо, посматрати, имати доста састанака са свим заинтересованим странама, цивилним друштвом... Надамо се да својим радом можемо допринети мирним изборима, слободним и фер изборима", закључио је Билчик.

Јеремић: Србији неопходан квантни скок у економији и високе технологије

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да је Србији неопходан "квантни скок у економији" који је, како је рекао, могуће остварити довођењем високих технологија, а не давањем субвенција страним компанијама.

"Производња чипова у Србији донела би приходе од пореза 100 пута веће од пореза који плаћају стране фабрике каблова и чоколаде", рекао је Јеремић у Новом Саду и додао да је за то неопходно сузбити корупцију и спроводити законе.

Јеремић је истакао да је главни циљ економске политике Народне странке да народ живи боље.

"Чак 90 одсто сваког успешног програма чини борба против корупције, а 10 одсто чини све остало. Неопходно је успоставити суверенитет над националном економијом, а то почиње успостављањем суверенитета над финансијским системом, јер ко управља финансијама, тај управља државом", рекао је Јеремић.

Вацић: Променићу назив улице испред амбасада САД и Албаније у Косово је Србија

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати" Миша Вацић рекао је да би улицу испред амбасада САД и Албаније преименовао у "Косово је Србија".

Он је рекао да би уколико би постао градоначелник део улице Булевара кнеза Александра Карађорђевића од Белог двора до амбасаде Албаније преименовао у "Косово је Србија" како би у званичним документима америчке и албанске амбасаде стајао тај назив, наводи се у саопштењу Српске деснице.

Ивица Дачић у Краљеву: СПС је вечан јер је његова идеја вечна

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић подсетио је у Краљеву грађане на два главна стуба политике коју води, а то су патриотизам и социјализам.

"Социјализам као идеја социјалне правде је блиска идејама хришћанства, односно најважнијим људским потребама и вредностима, међусобна љубав, равноправност, уважавање, солидарност. СПС је из доба социјализма преузео само добре и племените идеје о једнаким могућностима за сваког човека да лепо и поштено од свог рада живи, да свако дете, без обзира да ли је рођено у центру Краљева или центру Београда има једнаке прилике за раст, развој и стицање знања", рекао је Дачић, а саопштио СПС.

Он је захвалио "свима на чињеници да СПС траје, постојано одолева свим изазовима и притисцима и данас броји чланове који су рођени после 2000."
"Као трећи на листи се налази унук Слободана Милошевића, Марко Милошевић који заједно са другим младим људима обезбеђује будућност и трајање партије. СПС је вечан, јер је његова идеја вечна" нагласио је Дачић.

НАДА: За очување културног наслеђа, ћириличног писма, веће улоге СПЦ

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС залагаће се за очување и неговање културног наслеђа српског народа и ћириличног писма, као и за значајнију улогу СПЦ.

"Идентитетско утемељење није само питање националне историјске синтезе, већ питање и улоге наше цркве, која мора да буде значајнија у нашем друштву, јер нас уједињује и држи на окупу, као нацију и колектив", рекао је председник Нове ДСС Милош Јовановић.

Он је указао да је то питање и културе и ћирилице коју, како је навео, "морамо да чувамо и негујемо, јер су латинични натписи почели потпуно да доминирају".

Радикали за финансирање домаће производње

Потпредседник Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Вјерица Радета изјавила је да ће се радикали залагати за финансирање домаће производње, малих, средњих и микро предузећа као и домаће пољопривреде.

Она је навела да све претходне власти и сви учесници у садашњим изборима српског сељака виде само као произвођача хране за све.

"Ми ћемо створити господина сељака који ће имати исте основне услове живота у свом селу као што их има онај ко живи у граду", рекла је Вјерица Радета, саопштено је из СРС.

Ана Брнабић: Чуваћемо Косово у саставу Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић казала је да је да је политика Српске напредне странке, којој припада да се настави са очувањем Косова у саставу Србије, као и са европским путем земље.

Брнабић је рекла да је то део програма Српске напредне странке , која има јасно дефинисане циљеве за будућност Србије.

"Чуваћемо Косово у саставу Србије , наставићемо европски пут Србије", поручила је Брнабић за ТВ Прва.

Подсетила је да је 28 земаља повукло признање независности Косова у време власти актуелног председника Србије Александра Вучића и истакла да је то његова заслуга највише.

Брнабић је навела да програм СНС предвиђа да просечна плата до 2027. године у Србији буде 1400 евра, просечна пензија 650 евра. Рекла је да ће се наставити политика изградње путева, као и помоћи за предузетнике.

"Наставићемо да радимо на свим оним стварима у којима је Србија напредовала у последњих 10 година", казала је она.

image