Србија и Балкан

Нови обрт у случају фалсификованих потписа: Новинарке уопште нема на листи?

Међу јавним личностима чији су потписи пронађени као подршка одређеним листама, а које су потврдиле да подршку нису дале су и глумица Бојана Маљевић и Софија Тодоровић из "Иницијативе младих за људска права".
Нови обрт у случају фалсификованих потписа: Новинарке уопште нема на листи?© A.K./ATAImages

Носилац листе "Србија на Западу – Да се струка пита" и кандидат за градоначелника Београда, Владимир Ковачевић, изјавио је да је Виши суд у Београду, поводом жалбе новинарке Јелене Зорић на решење Градске изборне комисије, потврдио да она није била ни у електронском, нити у папирном облику као лице које је дало подршку овој листи.

"Наиме, Виши суд у Београду, поводом жалбе Јелене Зорић на решење Градске изборне комисије, потврдио је оно што говоримо од самог почетка и сада је време да се једном заувек стане са блаћењем наше листе. Јелена Зорић, наша уважена новинарка, уопште није била ни у електронском, нити у папирном облику као лице које је дало потпис листи Србија на Западу – Да се струка пита", истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да је "на снази политички канибализам", односно да је коалиција "Србија против насиља" хтела да "поједе сопствену врсту", листу "Србија на Западу".

Сматра да је његова листа прошла кроз "топлог зеца" и због свега тражи извињење.

"Питамо оне који су нас данима клеветали да ли осећају бар трунку срама и да ли ће помислити да нам се извину, без објашњења зашто су то учинили, јер то ни не желимо више да знамо? Ово је велика лекција за све нас који први пут учествујемо у изборном процесу, које све препреке се постављају пред оне који хоће да се баве овим послом и да они који су поштени, савесни и одговорни прво морају проћи кроз 'топлог зеца'", наводи Ковачевић.

Носилац листе "Србија на Западу" поручује да "одустајања нема, јер ће идеја Србије на Западу и враћање стручности у политику остати највећа вредност ових избора, а ако сада не добије на значају због подметања и сплетки, знамо добро да ће на крају сигурно победити".

Међу јавним личностима чији су потписи пронађени као подршка одређеним листама, а које су потврдиле да подршку нису дале су новинарка Јелена Зорић, глумица Бојана Маљевић, Софија Тодоровић из "Иницијативе младих за људска права".

Спорни потписи нађени на листама "Србија на Западу", коалиције ДЈБ-а, СДС и Отетих беба, Чедомира Јовановића, Странке правде и помирења, "Ћале, ово је за тебе", "Доста! Европски пут", Руске странке и Мише Вацића.

Прво основно тужилаштво у Београду је по службеној дужности формирало предмет поводом медијских навода о евентуалним злоупотребама личних података приликом састављања изборних листи.

image