Србија и Балкан

Изборна хроника: Амбасадор САД разочаран одлуком Приштине да Србима забрани гласање

Тридесет пети дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији
Изборна хроника: Амбасадор САД разочаран одлуком Приштине да Србима забрани гласање© Antonio Ahel/ATAImages

Странке и коалиције настављају да шаљу поруке бирачима. Републичка изборна комисија најавила је да ће се данас обавити штампање гласачких листића за изборе за народне посланике.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

Републичка изборна комисија (РИК) именовала чланове и заменике чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу у иностранству, као и у заводима за извршење кривичних санкција.

У иностранству ће се гласати на 81 месту у 35 држава, док ће унутар завода бити 29 бирачких места.

До изласка на биралишта је остало 11 дана, а гласаће се на ванредним парламентарним, покрајинским и изборима у појединим општинама.

Сутра почиње штампање гласачких листића за изборе за београдске одборнике

Председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић, саопштио је да штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар почиње сутра у 10 часова у штампарији Службеног гласника.

Лукић је на седници ГИК-а нагласио да ће бити одштампано 1.613.190 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 1. децембар ове године.

Гласачки листићи за гласање на изборима штампаће се на А4 формату, на папиру беле боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Вучић: Не размишљам о Дачићу као премијеру

Председник Србије и функционер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да не размишља о председнику Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивици Дачићу као новом премијеру и додао да ће изборна листа СНС-а, чији је носилац, имати апсолутну већину.

"Људи у Српској напредној странци размишљају бар о два предлога. Размишљам и ја, али ниједан од тих предлога за премијера за сада није Ивица Дачић", рекао је Вучић у интервјуу за НИН.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Листа "Национално окупљање" против приватизације ЕПС-а

Коалиција Двери и Заветника који су окупљени око листе "Национално окупљање" навела је да се противи претварању Електропривреде Србије из јавног предузећа у акционарско друштво, јер сматра да је то увод у приватизацију најважнијег стратешког предузећа.

Та коалиција тражи да се одустане од промене статуса ЕПС-а, као и да странци руководе тим предузећем, наводећи да Србија има довољно способних и компетентних стручњака из ове области.

"Србија мора да задржи стратешке ресурсе у својим рукама. Нема приватизације ЕПС-а и Телекома", навели су у саопштењу.

Гујон: Сигурнијим кораком у будућност

Србија је на сигурном путу и ​​брзом пругом иде у будућност, поручили су потпредседница Главног одбора СНС Ирена Вујовић и кандидат на листи "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Арно Гујон у разговору са младима.

"Хвала вам што сте нам били ослонац да заједно јачамо Србију. Морамо још да радимо, а да успемо да постигнемо још резултата за Србију и за све њене грађане и зато је важно да пружимо подршку листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане", навела је Вујовић.

Гујон је рекао да су резултати остварени захваљујући свим грађанима Србије, али да ту не сме да се стане.

"Плате и пензије су, из године у годину све веће, имамо 550 хиљада нових радних места, стотине нових фабрика, стотине километара нових аутопутева, путева, пруга, нове болнице, домове здравља и клиничке центре. Сви ти резултати постигнути су захваљујући подршци грађана Србије, и ту не смемо да станемо, него морамо још сигурнијим кораком у будућност", поручио је Гујон.

Историчар Девић подржао коалицију НАДА

Историчар Немања Девић подржао је српску коалицију НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС на трибини у Крагујевцу и позвао и друге грађане који негују исте вредности да коалицији пруже подршку.

"Нисам члан ниједне странке, али јесам пријатељ ПОКС и Новог ДСС. Управо зато сам са вама, са људима којима значе појмови попут образа и образовања, јунаштва, историје, идентитета, истине, правде и којима ти појмови не бледе", рекао је је Девић.

Амерички амбасадор: Разочарани смо одлуком Приштине о српским изборима

Амбасадор САд у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је данас да су САД и даље разочаране што је Приштина одлучила да не дозволи ОЕБС-у да прикупља гласачке листиће српских бирача са КиМ и да та земља није променила став у вези са одржавањем српских избора на територији КиМ.

"Наш став се није променио од када је ово питање први пут покренуто 2022. године. Настављамо да изражавамо разочарање што је влада Косова одлучила да не настави са дугогодишњом праксом и дозволи ОЕБС-у да прикупља гласачке листиће српских бирача са правом гласа који живе на Косову", рекао је он за Клан Косова.

Међутим, каже да КиМ као "независна и суверена држава", има право да одређује услове за изборе других држава који се одржавају на њеној територији.

"САД снажно верују да би бирачи са правом гласа у свим земљама требало да буду у потпуности у могућности да учествују у демократским процесима", рекао је он.

Вучевић: Сагласје дела опозиције са политиком Куртија буде отпор у народу Србије

Председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић рекао је, гостујући на "ТВ Хепи", да серија напада на председника Вучића и сагласје дела опозиције са политиком Аљбина Куртија буде отпор у народу и да је уверен у победу његове странке на изборима, преноси Данас.

Он је додао да је интересантно да они који се куну у косовски завет и који оптужују Вучића да ће издати и предати Косово без проблема улазе на то Косово, немају никаквих проблема на прелазима, док са друге стране, тај Вучић на Косово не може да уђе.

"Њима не смета ни што тај народ тамо не може да гласа. Сем председника Вучића то нико не помиње", рекао је Вучевић.

Истакао је да је лидер Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић можда и најискренији међу опозицијом јер искрено каже да му је Курти пријатељ.

"Са друге стране, остали лидери опозиције се на Косову и Метохији само сликају. Видите их испред цркава и манастира, али нико не види да ту има неких скупова, да се они обраћају грађанима", подвукао је Вучевић.

Он је рекао да је политика опозиције потпуно конфузна јер ту седе и леви и десни и да грађани Србије не знају каква би била њихова политика по најзначајнијим питањима као што су Косово, чланство Србије у Европској унији (ЕУ) и друго.

"Једино што их спаја и што је њихова главна политика је мржња према председнику Вучићу", закључио је Вучевић.

На скупу СПС-а у Панчеву Бајатовић у дуксерици са словом "З"

На скупу Социјалистичке партије Србије у Панчеву функционер Душан Бајатовић обратио се у црвеној дуксерици са натписом "З" који користи руска војска, док је у објави на Инстаграму написано "До победе".

Бајатовић је у говору окупљенима рекао да национални интерес нема цену, и "да нас терају да признамо немачко француски споразум и у Поглављу 35 признамо и Косово и све што следи из тога".

"Кажу 'ми смо вас поразили кад вас је бомбардовала 19 земаља НАТО, па кад сте нас поразили, што нас опет онда нападате. Ако се народ уједини, народ се никад не може поразити. Не постоје две Србије, постоје они који су добронамерни и они који тврде да су Европејци", поручио је Бајатовић.

Додао је да су ти Европејци о којима говори "носили пелене кад су неки од нас носили пушку".

"Они ће нас да уче патриотизму", рекао је, додајући да би техничка влада, коју предлаже део опозиције, значили "хаос у Србији".

Нове варнице на релацији СНС и СПС

Функционерка Српске напредне странке Ана Брнабић рекла је данас да је министар без портфеља Новица Тончев и поред негативних ствари које је износио на рачун СНС-а у претходном периоду постао део Владе Србије, јер председник Србије Александар Вучић искрено поштује људе који гласају за СПС.

"Ја чујем шта говори министар у мојој влади Новица Тончев. Говори да ми њих нападамо да би узимали њихове гласове. Говори различите неке друге ствари које нису примерене за једну коалицију. Да не причам шта је говорио у претходним кампањама, где је чак и позивао да се излази на улицу, да се блокирају неке саобраћајнице", рекла је Брнабићева за телевизију К1.

Она је додала да је и поред тога Тончев постао министар у влади јер је Александар Вучић поштен и искрено поштује људе који гласају за Социјалистичку партију Србије.

"Мисли да су пристојни, нормални, поштени људи. Из тог поштовања према тим гласачима они преко њихових леђа увек завршавају у влади. Ми немамо проблем да позовемо људе јер да желимо да окупимо што већи фронт за стабилнију, сигурнију Србију у тешким и изазовним временима", објаснила је Брнабић, која је повереница СНС за Београд.

Додала је да се она тренутно бави само планом и програмом СНС у 10 тачака и да не жели да се бави СПС-ом нити другим политичким партијама.

ПУПС одржао предизборни скуп у Обреновцу

Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије (ПУПС) одржала је данас предизборни скуп у Обреновцу са припадницима ПУПС-ове Женске мреже, саопштила је та странка.

Како је саопштио ПУПС, лидер странке Милан Кркобабић изјавио је да је тих 700 жена узданица странке и, како се наводи, темељ децембарског тријумфа листе бр 1 "Александар Вучић - Београд не сме да стане".

Присутним дамама, чланицама Женске мреже ПУПС-а обратиле су се председница Женске мреже Мира Јовановић и председница Градске организације пензионера Београда Ружица Белановић.

Потпредседник ПУПС- а и председник градског одбора Владимир Гоати
образложио је институте нове социјалне политике за коју ће се ПУПС залагати у складу са прокламованим вредносним ставом "Праведна прерасподела народних пара", а то су пре свега нови институти социјалне политике - социјална гарантована пензија и 13. пензија.

Скуп је водио потпредседник ПУПС- а и шеф посланичке групе Стефан Кркобабић.
Како је наведено у страначком саопштењу, препуној сали обратили су се чланови највишег руководства ПУПС-а: заменик председника Хаџи Милорад Стошић, потпредседници Владан Ђукић, Ристо Костов, Драган Марковић Маркони, председник Покрајинског одбора Мирослав Шпановић и председник Извршног одбора Ило Михајловски.

image