Србија и Балкан

Црна статистика: Сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач

Резултати показују да је 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда и првог разреда средњих школа бар једном пробало цигарете
Црна статистика: Сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушачGetty © Tim Boyle

Већина пушача своју први цигарету попуши пре 18. године живота, а према последњим истраживањима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач. Уочи Светског дана без дуванског дима, који се на глобалном нивоу одржава 31. маја, "Батут" је објавио резултате Истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији, са фокусом на питању који проценат ђака користи цигарете, а које је спроведено прошле године.

"Анкетирали смо децу петих и седмих разреда основних школа и првих разреда средњих школа, то је стандардна циљна група која се користи и у другим истраживањима. Сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач, а пуше деца већ у петом и шестом разреду, међутим, од седмог разреда та бројка расте и то нам само показује да је то циљна група на коју посебно треба да се фокусирамо", истакла је за Танјуг др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења ИЗЈЗС Батут.

Резултати показују још и то да је 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда и првог разреда средњих школа бар једном пробало цигарете.

"Наша истраживања која годинама уназад радимо показују да је тај проценат прилично стабилан, из године у годину се мења од један до два одсто, као што је то сада случај у поређењу са 2018. годином, али, морамо да нагласимо да овде говоримо о пушачима цигарета и да овогодишње смањење од једног процента није разлог за оптимизам, јер резултати показују на велику учесталост других производа", објаснила је др Килибарда.

Додаје да је период преласка из основне у средњу школу оцењен као критичан код деце, када је реч о цигаретама, јер су тада они изложени бројним притисцима, као и у периоду адолесценције.

"Разлози за отпочињање пушења заиста нису једноставни, ту утиче окружење, доступност, али у последње четири године порастао је број употреба наргила, загрејаних дуванских производа, електронских цигарета и дувана за оралну употребу", каже докторка.

На питање да ли се употреба електронских цигарета оцењује као мање штетна, Килибарда истиче да још нема довољно података за те тврдње.

"Ми често чујемо да су за електронске цигарете одрасли пушачи циљна група, међутим, наши подаци показују да 30 одсто ученика првих разреда средње пуши електронске цигарете, и то нам говори да су заправо та деца највише угрожена, а та деца у великом броју случајева нису уопште запалила цигарету, осим електронских", појаснила је др Килибарда.

Она наглашава да не постоји ни довољно знања ни дискусија о штетности електронских цигарета.

"Нема података о штетности, јер су за децу те цигарете први производ са којим започињу, тај производ садржи никотин, а то је супстанца одговорна за изазивање зависности, а велики број те деце касније користи цигарете. Проценат деце пушача у Србији је изузетно висок, а решење мора да буде мултисекторско", поручује др Килибарда.

Она је указала на то да децу треба научити ризицима, ојачати им самопоуздање, како би се супротставили, како каже, притисцима око прве цигарете.

"Такође, изложеност рекламама путем друштвених мрежа, интернета, такође, представља фактор ризика и доступност је јако велика. Јако је важно да се пронађе мултисекторско решење, које ће прихватити и пушачи, али и млади непушачи - како би то и остали", закључила је др Килибарда.

image