Србија и Балкан

Ако може "Друга Србија", зашто не би могла и "Друга Украјина"?

"'Друга Украјина' је она Украјина коју волим и коју сви ми волимо, која не подржава нацизам и убиства сопствених грађана, своје деце у Донбасу", каже Драган Станојевић
Ако може "Друга Србија", зашто не би могла и "Друга Украјина"?www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

У Србији се деведесетих година формирала "Друга Србија", чији су се припадници сматрали "интелектуалном елитом" у односу на "затуцану Србију која подржава Слободана Милошевића", те да имају више права у односу на "крезуби плебс". Ваљда су мислили да су лепши, паметнији и способнији од остатка свог народа.  

Српски медиј луксембуршког педигреа, "Данас" познат по навијању за "Другу Србију", није крио антируски сентимент када је објавио је вест да је покрет "Друга Украјина", политичара Виктора Медведчука, регистровао представништво у Србији.

По чему је "Друга Србија" пожељна као и "прва Украјина" са Владимиром Зеленским на челу, а "Друга Украјина" није тако прихватљива опција за "интелектуалну елиту"?

Заступник овог удружења у Србији Драган Станојевић, наш успешан привредник који је готово пола свог века живео и пословао у Украјини, пита се како су новинари "Данаса", али и Радија Слободна Европа из Украјине одмах сазнали и експресно обнародовали регистрацију "Друге Украјине" у Србији. 

"Стигла су ми питања из РСЕ из Украјине, па из 'Данаса', пренео је и Н1... Неке теорије завере су развили, ма катастрофа шта су све написали", каже за РТ Балкан Драган Станојевић. 

Станојевић верује да су из неке од обавештајних служби добили те податке јер су га врло брзо по регистрацији звали представници медија, а не верује да неко по читав дан само прегледа сајт АПР-а. 

"Слободни медији" одмах су се бацили у истраживачко новинарство, па су покрет Путиновог кума повезали, са ким него са Путином, а онда даље, са три клика мишем дошли до Станојевића.

Како каже наш саговорник, главни уредник украјинског РСЕ, који га је први контактирао упитао га је неиронично: "Да ли ви желите и у Србији да радите оно што је Путин у Украјини". 

Свему томе и домаћи "Данас" приступио је сензационалистички, као да у Србији нема избеглица из Украјине, и као да је врхунац истраживачког новинарства три клика мишем на сајту Агенције за привредне регистре где је покрет регистрован. 

Противници режима Владимира Зеленског

Како каже Станојевић, постоје десетине милиона људи који су били принуђени да побегну из Украјине због "нацистичког режима" Владимира Зеленског. Неко је, како каже, побегао у Русију, неко на Запад, а неко је и у Србију "и овде их има пуно".

"'Друга Украјина' је нова политичка платформа формирана у циљу припреме за промену политичког система у Украјини. Јасно је да овај нацистички режим не може да опстане", каже Станојевић, додајући:

"Исто тако је јасно да се десетине милиона грађана руског или украјинског порекла ван државе и постоји потреба да све те људе окупимо, ако им треба помоћ и да се помогне, без обзира на политичко опредељење."

У покрету "Друга Украјина" налазе се и некадашњи високи државни, полицијски и војни функционери Украјине који желе да се боре за праву Украјину, ону која зна да су јој Срби пријатељи, а Руси нису непријатељи. 

Зеленски је, како каже наш саговорник, решио да иде и против Американаца. Да би се одржао на власти успео је да испослује одлагање избора који би се у редовном термину одржавали почетком 2025. године.

"Он сада може да закаже изборе и буде почишћен са политичке сцене, а врло је могуће да ће доћи до пуча. Друга опција је да сачека да прођу избори у Америци, то би му 'продужило живот' док се то не заврши, јер су га и они делимично отписали", указује наш саговорник.

Како каже, "карта се ставља на Залужног, а анимирају се и политички лидери као што је Петро Порошенко, Јулија Тимошенко, Владимир Кличко".

"Све су то функционери који Зеленског гледају као стрвину коју треба да поједу, али још нису добили команду из Америке. Американцима је, наравно, у интересу да припишу неуспех Зеленском и његовој неспособности", наглашава Станојевић.

Иако је успео да наведене политичке лидере натера да потпишу одлагање избора, то ће, верује Станојевић, бити кратког даха и одлагање неизбежног.

"Свестан је да има стотине хиљада незадовољних грађана, али и јаку опозицију која би сукоб у Украјини решила на други начин у односу на ово што се дешава, он не сме да ризикује са изборима", каже Станојевић, истичући:

"Зеленски се највише боји 'кијевске улице', јер када они изађу не поштују никакав закон, за њих нема правила. Како су хтели да реше Јануковича, тако ће и Зеленског."

Станојевић потврђује и да је Зеленски склон ликвидацији политичких противника. Наиме, у Подмосковљу је убијен и његов добар пријатељ Илија Кива, који је био посланик Раде и један од најутицајнијих опозиционих политичара, али је био принуђен да побегне из Украјине у Русију.

Да су се успротивили одлагању избора, каже Станојевић, остали опозиционари у Украјини били би означени као "руски агенти" и веома брзо били би ликвидирани.

Зашто "Друга Украјина"? Зато!

Станојевић наводи због чега је одлучио да помогне у регистровању филијале "Друге Украјине" у Србији.

"'Друга Украјина' је она Украјина коју волим и коју сви ми волимо, која не подржава нацизам и убиства сопствених грађана, своје деце у Донбасу. То је друга Украјина у односу на ову каква постоји данас и зато сам их подржао", наводи Станојевић, додајући:

"Помагањем избеглима из Украјине који су у Србији, у социјалном и економском смислу, без обзира на њихово политичко убеђење, градимо темеље за нову Украјину. То ће помоћи и грађењу још бољих односа Србије, Украјине и Русије будући да је Медведчук Путинов кум, односно да му је Путин крстио ћерку, што није никаква тајна."

На питање да ли ће кум Владимира Путина и лидер "Друге Украјине" обићи филијалу у Србији, Станојевић, који је кандидат за посланика на изборној листи "Ми глас из народа - професор доктор Бранимир Несторовић", одговара потврдно. 

"Биће званичне посете, чим уђемо у парламент", поручује Станојевић.

Тиме што су изабрали да у Србији региструју своју филијалу, јасно су показали какав однос према овој земљи и народу имају и садашња руска, и будућа украјинска власт. 

"Систем Владимира Зеленског је од Срба направио непријатеље, а ми желимо да докажемо да то није тако. Требаће пуно времена да исправимо све грешке које је Зеленски направио", истиче наш саговорник.

"Друга Украјина", дакле, залаже се за престанак сукоба, помирење и не дели људе на "нижу" и "вишу" расу. Коме би онда могао да смета покрет који се залаже за мир и просперитет? Осим, ако... А ми нисмо "другосрбијанци".

image