Србија и Балкан

Предати захтеви за смену градоначелника општина Зубин Поток и Лепосавић

Рок за разматрање захтева је пет дана
Предати захтеви за смену градоначелника општина Зубин Поток и Лепосавић© TANJUG/ STR

Захтев за смену градоначелника општине Зубин поток поднет је данас путем мејла,  док је захтев за за разрешење градоначелника Љуљзима Хетемија, председнику Скупштине општине Лепосавић лично предао правник из Лепосавића Веселин Радовић.

Председник Скупштине општине Зубин Поток Ведат Мехмети подврдио је да је путем мејла данас примио попуњен захтев, односно иницијативу за смену градоначелника Зубиног Потока, Измира Зећирија и навео да је иницијативу потписало троје грађана.

Мехмети је за "Коссев" навео је да се одмах, како и предвиђа процедура по административном упутству привремених приштинских институција, обратио министарству администрације локалне самоуправе у Приштини, као и централној изборној комисији.

Према његовим речима, рок за разматрање захтева је пет дана.

Захтев за смену градоначелника Зубиног Потока предат је, као и у четвртак захтев за смену градоначелника Северне Митровице, из другог покушаја.

Правник из Лепосавића Веселин Радовић изјавио је да је данас, након што је два пута био онемогућен, захтев за разрешење градоначелника Љуљзима Хетемија лично предао председнику Скупштине општине Лепосавић.

Радовић објашњава да је захтев предао на основу административног упутства које је Влада Косова донела у августу и да је за сваки случај узео и потврду о томе са потписом председника Скупштине општине Лепосавић.

"Лично сам отишао и предао захтев код председника Скупштине општине. Узео сам примерак као доказ са његовим потписом. Није било проблема јер сам пратио све протоколарне сугестије које су нам јуче дате и успео сам да то изведем према њиховим правилима са правне стране, јер сам правник по струци", рекао је Радовић за "Косово онлајн".

Навео је да ће у наредних пет дана добити обавештење да ли је захтев прихваћен или не. Шта ће се даље дешавати и да ли ће процедуре бити испоштоване, како каже, остаје да се види у том року.

Подсећа да је већ два пута покушао да преда захтев за разрешење градоначелника и да је коначно то данас успео око 11 сати.

"Ово је трећи дан како сам тамо, у општини. Први дан нису хтели уопште да приме захтев и разговарају у вези тога, него су нам рекли да се јавимо у Приштину. Међутим, видео сам да они не знају процедуру и покушао сам да им објасним шта треба да се уради. После су ме примили други дан и чекао сам око пола сата. Господин није био ту. На моју иницијативу заказан је састанак данас у 11 часова да би дошао господин председник Скупштине и успео сам данас да предам," испричао је Радовић.

Подсећамо да су групе грађана покушале раније да у општинама Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић предају захтеве за смену градоначелника, али њихови захтеви тада нису примљени.

Садашњи градоначелници општина на северу КиМ, Албанци, изабрани су на локалним изборима одржаним 23. априла, које су Срби бојкотовали, а на које је изашло око 3,5 одсто од укупно 45.950 уписаних бирача, односно гласачко право је искористило 1.567 бирача од којих 13 Срба.

Од тада се на челу те четири општине, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

Приштина је изборе у априлу организовала након што су Срби у новембру прошле године напустили привремене приштинске институције због непоштовања Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.

image