Србија и Балкан

Изборна хроника: Бећковић подржао листу НАДА; Мали: Преполовљена стопа незапослености међу младима

До избора у Србији остало је свега недељу дана, а предизборна тишина почеће у четвртак 14. децембра у поноћ
Изборна хроника: Бећковић подржао листу НАДА; Мали: Преполовљена стопа незапослености међу младима© FOTO TANJUG/ SNS

У Србији ће 17. децембра бити одржани ванредни парламентарни и локални избори, као и покрајински избори у АП Војводини. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина.

Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

Градска изборна комисија усвојила је збирну листу за одборнике Скупштине града Београда. На збирној листи је 14 изборних листа коалиција, странака и група грађана.

Шапић: Косово и Метохију чувамо мудрошћу

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је да држава Србија, као матица свих Срба, не сме никада да призна тзв. Косово и да се добровољно одрекне дела своје територије а да паралелно треба да људима на КиМ обезбеди колико толико нормалан живот.

"То је једини начин. Не признавати, не прихватати да се добровољно одрекнемо било чега, а паралелно покушавати да тим људима доле обезбедимо колико толико нормалан живот. И чекати повољнији моменат, а ако верујете у њега, тај моменат ће доћи, да се Косово једног дана врати и практично у оквире државе Србије, иако оно данас формално по Уставу наше државе то јесте, али реално живот тамо је далеко од живота какав је рецимо у Нишу или Крагујевцу", рекао је Шапић у интервјуу за "Франкфуртске вести".

Према његовим речима, кад вам неко нешто отме можете и да вратите, а када се добровољно одрекнете онда више враћања нема.

"Морамо да будемо свесни да су доле (на КиМ) НАТО трупе и да свака реакција која би била доживљена као провокација може да буде погубна и по српски народ на Косову и по Србе у Србији. Зато треба бити мудар, превазићи ову ситуацију, а да се не дође до решења које ће бити лоше дугорочно по питању и Срба доле и територије Србије нарочито због културно-историјске баштине и свега онога што Косово значи сваком припаднику српског народа. То је једини начин", рекао је Шапић.

Зукорлић: СПП ће бити на власти у свим санџачким градовима

Председник Странке правде и помирења (СПП) и носилац листе "Уједињени за правду" Усаме Зукорлић рекао је на скупу у Дугој Пољани да очекује да СПП буде на власти у свим, како је рекао, санџачким градовима и да ће бити саставни део будуће Владе Србије.

"Ово је јака странка, јака у свим санџачким градовима. Она ће, ако Бог да, да буде власт у свим санџачким градовима. Биће саставни део Владе Републике Србије, са великим бројем народних посланика", поручио је Зукорлић.

Он је оценио да само овако позиционирана странка може да мења ствари на терену као што су, како је рекао, питање канализације, водовода, путева и "свих основних потреба једног човека, једне породице у овом нашем Санџаку", саопштено је из СПП.

Дачић: Београд не може да буде против Србије

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да Београд не може да буде против Србије и оценио да је кључ политичке стабилности заједничка победа са Српском напредном странком (СНС) у главном граду.

"Зато вам и кажем - ово су кључни избори за будућност Србије. Зато је битно да осим ових инфраструктурних тема ово такође буде важна тема - однос према националном и државном интересу овде у Београду", рекао је Дачић на предизборној конвенцији београдских социјалиста у Сава центру.

"Зато вас позивам све да гласамо за будућност Србије, да гласате за себе, за будућност наше земље", казао је Дачић, саопштено је из СПС.

Мали: За протеклих 10 година преполовили смо стопу незапослености међу младима

Члан Председништва СНС Синиша Мали данас је разговарао и дружио се са омладином Градског одбора СНС Београд и том приликом је захвалио младима на подршци коју пружају политици председника Александра Вучића.

"Из године у годину, континуирано радимо на унапређењу положаја младих, на подизању њиховог животног стандарда и за протеклих 10 година преполовили смо стопу незапослености међу младима. Увели смо студентске картице које нуде читав низ погодности за наше студенте, а боримо се и кроз конкретне пројекте, као што је пројекат 'Моја прва плата', да наши млади стекну прво радно искуство", навео је Мали.

Како се наводи у саопштењу СНС, Мали је истакао да су тој странци посебно важни млади брачни парови, којима нуде бројне подстицаје да своју будућност виде овде и да своје породице заснују у Србији.

Мали је додао да су "људи наша снага", а "млади наша будућност" и поручио да на изборима зато треба подржати листу "Александар Вучић-Београд не сме да стане".

Вацић: Запослени у градској управи да иду на посао јавним превозом

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати" Миша Вацић рекао је да би његово решење за проблеме саобраћајних гужви и недостатка паркинга у Београду било да запослени у београдској управи иду градским превозом на посао.

"Преговарао бих и са републичким властима да то исто важи и за њихове запослене. То ће аутоматски битно смањити број аутомобила на улицама Београда у шпицевима када људи иду на посао", оценио је Вацић и додао да то мора да буде праћено повећањем броја возила у градском саобраћају.

Како се наводи у саопштењу Српске деснице, Вацић је казао да би укинуо резервисане паркинге за државне институције и компаније чиме би ослободио додатна паркинг места за грађане.

Тадић: Свим грађанима треба да буду заштићена људска права

Председник Социалдемократске странке Србије (СДС) Борис Тадић рекао је данас на конвенцији СДС-ДЈБ-Отете Бебе и Демократске уније Рома, одржане у Новом Саду, да свим грађанима треба да буду заштићена људска права.

"Да имају право да привређују, да имају заштићена људска права. Морамо се борити за правду свих оних којима је правда ускраћена. За оне који су повређени. То смо ми, то је наша коалиција", рекао је Тадић, саопштено је из СДС.

Несторовић: Изједначити приватно и државно здравство

Носилац листе "Ми - глас из народа", Бранимир Несторовић оценио је да је здравство у лошем стању, али да се оно може побољшати пре свега бољом организацијом.

"Можемо да смањимо листе чекања тако што ћемо изједначити приватно и државно здравство", рекао је Несторовић у оквиру предизборне кампање.

Он је додао да здравство може да се финансира на другачији начин, као и да се врате лекари из иностранства.

"Не треба много новца, треба само организације", поручио је Несторовић.

Дачић: Најбоља опција - Вучић председник, ја премијер

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић подсетио је у обраћању на предизборном скупу у Лазаревцу да су малобројне партије које трају 33 године, а још је мање оних оне које као СПС све време шаљу исте поруке о кључним идејама.

СПС, како он каже, не мења своје мишљење јер се бори за најправичније и вечите људске потребе, а то су социјализам и патриотизам.

"У тешким временима морате да имате јако државно руководство и да водите политику у интересу државе и народа. Најбоља опција по мом мишљењу за Србију је Александар Вучић председник, Ивица Дачић премијер, али на крају ће ипак народ одлучити", рекао је Дачић.

Бећковић подржао коалицију НАДА

Aкадемик Матија Бећковић подржао је српску коалицију НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС подржао је

"Нема боље коалиције, нема бољег наслова, нема важније речи од речи НАДА. Дошло је време кад већ имамо круну на својој застави и у свом грбу, да је имамо и на глави" истиче Бећковић и додаје да је НАДА једина изборна листа која жели да отвори питање облика владавине и државног уређења," да грађани дају коначну реч, да ли треба обновити Краљевину Србију и вратити јој њено крштено име".

Александар Шешељ: Србија неће трпети понижења Европске уније

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) и кандидат за народног посланика Александар Шешељ, поручио је са изборног скупа у Ваљеву да Србија неће трпети понижења Европске уније.

"Ми хоћемо да на равноправним основама разговарамо са свима и не мислимо да је наше стратешко опредељење за БРИКС објава рата било коме", рекао је он, саопштила је СРС.

Додао је да радикали не желе изолацију Србије од било које друге европске земље, али ни да нам они намећу њихове вредности или да Србија буде "полигон за експериментисање".

Орлић са женама Чукарице: Уз вашу подршку победа извесна

Кандидат са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Владимир Орлић разговарао је синоћ са дамама Чукарице којима је захвалио на љубави за Србију, на поверењу које указују председнику Александру Вучићу и политици коју он предводи, а која је претходних година постигла велике и важне резултате.

"Жене Србије су, како и председник Вучић често наглашава, увек пажљивије, мудрије и посвећеније свему што се тиче још боље будућности за нашу децу и наше родитеље, увек су боље могле да оцене ко обезбеђује резултат, коме поверење треба указати, и ко ће то поверење - оправдати. Ми смо га, верујем, великим променама и успесима у значајној мери оправдали, а сада су пред нама још веће и још значајније победе".

Он је додао да зато и јесте важан 17. децембар, дан када, како је навео, "бранимо све што смо до сада изградили и утврђујемо правац за године које следе", саопштено је из СНС.

"Уз вашу подршку, победа убедљивија и снажнија него икада, она која је предуслов за успех наше Србије и у другом полувремену - јесте извесна", истакао је Орлић.

image