Србија и Балкан

РИК: Коначан број бирача на изборима је 6.500.666

Ове изборе пратиће рекордан број домаћих и страних посматрача - 5.587 њих
РИК: Коначан број бирача на изборима је 6.500.666© Ivica Veselinov/ATAImages

Републичка изборна комисија (РИК) донела је одлуку о утврђивању коначног броја бирача у Републици Србији за изборе за народне посланике расписане за 17. децембар и тај број износи 6.500.666.

Како је саопштено из РИК-а, овај коначан број бирача односи се на све јединице локалне самоуправе на свим бирачким местима на дан 15. децембра 2023. године.

Осим о броју бирача, РИК је расправљао о разрешењима и именовањима представника функција у локалним изборним комисијама, као и о именовањима у локалним изборним комисијама.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће ове изборе пратити рекордан број домаћих и страних посматрача.

"Изборни циклус избора за народне посланике пратиће 5.587 посматрача. У питању су девет домаћих удружења, односно 25 међународних организација и страних држава", рекао је он.

Додао је да највише посматрача Црте, њих 2.508.

"Затим су ту 'Грађани на стражи', који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974 , 'Рес Публика' са 210, затим 'Академска иницијатива форум' са 12 посматрача, 'Унија младих града Панчева' са 137, 'Правац Европа' са 813 и 'Крени промени' са 223 посматрача", прецизирао је Димитријевић.

Када је реч о страним посматрачима највише их, како је рекао Димитријевић, има Канцеларија за демократске институције и људска права - 255.

"Ту су и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије и многи други", навео је председник РИК-а.

Истакао је да ће сви посматрачи имати прилику да у записник о посматрању избора по бирачким местима дају своје коментаре о свим уоченим неправилностима.
Додао је и да је припремљен приручник за рад локалних изборних комисија на дан избора.

image