Србија и Балкан

Ко је служио војску - брине о безбедности: Како би се спровео план да наставници проверавају школе?

Лажне дојаве последњи пут су стигле у четвртак, а сада се чека протокол о поступању школа у таквим случајевима
Ко је служио војску - брине о безбедности: Како би се спровео план да наставници проверавају школе?© FOTO TANJUG/ MIT/ Marina Jančević/

Пред Трећим основним јавним тужилаштвом у Београду јуче је саслушана А. Б. Ш, мајка дечака А. Ш. (13) који је, како се сумња, слао лажне дојаве да су у школама подметнуте бомбе. Њој се на терет ставља кривично дело запуштање и злостављање малолетника.

Како је саопштено из Тужилаштва, мајка негира да је извршила дело које јој се ставља на терет, тврдећи да није знала да је њен син то радио. Навела је да се она сама стара о сину и ћерки, која због болести није у могућности да води рачуна сама о себи.

Лажне дојаве последњи пут су стигле у четвртак, а сада се чека протокол о поступању школа у таквим случајевима, који је најављен пре недељу дана. Према ранијим најавама из Министарства просвете које ради на документу заједно са МУП-ом и члановима кабинета председнице Владе, предвиђено је да се образовне установе прегледају сваки дан пре почетка и након завршетка наставе, а да их онда контрадиверзионе екипе закључају.

У међувремену је МУП саопштио да ће и полиција обучавати просветне раднике, а обука ће обухватати мере контроле приступа, превентивни преглед  простора, као и дефинисање безбедног места.

Да је ова најава МУП само једна од могућности која се помиње и то по угледу на неке европске земље где то заиста постоји, сматра професор безбедности Мирослав Бјеговић. 

"То није коначна одлука, јер многи просветни радници то не би прихватили због одговорности и неадекватне обуке иако се у свету тако поступа. Оно што је могуће и што треба да се уради јесте да наставници поступају према правилнику који ће бити донет, односно да се обуче како да одреагују и како да у што краћем року изведу децу из школе", поручује Бјеговић за "Новости".

Додаје да полиција нема довољно капацитета да "покрије" све објекте након дојаве о бомби, па сматра да би о унутрашњој безбедности школа требало да брину приватне фирме које су за то лиценциране. 

Према мишљењу Владимира Јанковића са Факултета безбедности, обуку би могли да прођу наставници који су служили војни рок.

"Старији наставници који знају основе безбедности јер су служили војску би могли да чине један тим који би прегледао школе. Провера школе није толико сложен посао, али треба бити опрезан", наводи професор Јаковљевић.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner