Србија и Балкан

Позиција Меркура или "анђеоски бројеви": Од чега зависи изборна судбина прозападне опозиције?

Јанко Веселиновић обнародовао је добре прогнозе за листу Србија против насиља - рекли му их "анђели чувари"
Позиција Меркура или "анђеоски бројеви": Од чега зависи изборна судбина прозападне опозиције?www.globallookpress.com © Emily Wabitsch/dpa

Прозападна опозиција има све разлоге да не воли Зорана Дробњака, пошто је управо он председнику Србије Александру Вучићу својевремено открио непроцењиву помоћ ретроградног Меркура - између осталог и у изградњи српских друмова.

Вучић се тада наглас чудио питајући се "о ком Меркуру причаш бре човече", а у ствари је, вероватно још тада смислио "паклени план" - како да искористи Дробњакова знања о астрологији и саботира изборне шансе својих противника.

Једноставно је: Заказаће изборе баш у периоду ретроградног Меркура.

Шалу на страну, али док опозиција с десне стране политичког спектра, барем наглас, верује само у Бога, Косовски завет и своје бираче, њихове либералне колеге не либе се да јавно признају да око својих изборних шанси консултују и мистичне "више силе".

Тако је на пример, Јанко Веселиновић са листе из "Покрета за преокрет" открио својим пратиоцима са Твитера да је "порука анђела чувара" да је изборна листа Србија против насиља – "на правом животном путу".

Та коалиција на изборном листићу ће на парламентарним изборима бити седма по реду, на покрајинском гласању исто седма, док ће у Београду бити трећа. А то је, изгледа, много добар знак.

"Збир ових листа: 7+7+3 једнако је 17", закључио је Веселиновић поделивши успут линк са, помало опскурног сајта "Анђеоски бројеви" на коме гласачи могу да се увере и да број те коалиције "резонира са вибрацијама и енергијама колективне свести, вере и духовности, духовног буђења и свесности…" и још којечега.

Можда је Вучић изабрао добар датум, али… ако прво зборе Веселиновићеви анђели, СНС није баш добро промислио када је пожурио да први преда изборну листу.

Коме онда веровати? Анђеоским бројевима или онима који ретроградни Меркур криве за све могуће баксузлуке, укључујући и изборне дебакле опозиционих странака?

Пошто се гувернерка Јоргованка Табаковић, како је некад тврдила, чврсто држи принципа да у наталне карте "гледа само својима", можда би Веселиновић могао да потегне "оностране везе" свог бившег лидера Бориса Тадића и тако вирне у будућност.

Пре десет година директор РТС-а Александар Тијанић, открио је, наиме, пажљиво чувану тајну тадашње демократске власти – бивши председник је, тврдио је он, све државне одлуке доносио консултујући се са врачаром.

"Паметан, леп, проевропски тип. А главни човек у његовом изборном штабу је била једна жена. Није његова. Жена је врачара која је себе представљала као астролога, и практично, доносила све важне одлуке уз консултације са звездама", рекао је тада Тијанић, додајући још да је "скаредно да странка која Србијом влада осам година нашу судбину чита као у време Астека и Маја, из звезда".

Добре српске везе са звездама није, међутим, први успоставио Тадић, већ некадашњи председник Парламента Предраг Марковић. Он се, када је 2006. године Србија обновила независност, побринуо  да нам обезбеди берићет тако што је, по савету астролога, 23. јула, у сред ноћи – у 2.55 часова, ушао у зграду бивше Савезне скупштине како би званично успоставио државу - у знаку Лава и подзнаком Рака.

Радио Слободна Европа тада нас је, међутим, измалерисао, поручујући да не треба много да се надамо. Астролог кога су они консултовали тврдио је, наиме, да је Марковићев саветник који је на вези са звездама, тотално омануо.

"Тачно је да је уређено да Србија буде у хороскопском знаку Лава, што је позитивно за државу, али су друге ствари које приказују сва дешавања у нашој земљи катастрофа. Сатурн у Другој кући представља беду што се новца тиче. Марс у Трећој кући значи лошу комуникацију са светом, свађе, отказе, штрајкове", предвиђала је стручни консултант америчког медија.

Чаршија, ипак, тврди да је супруга бившег председника Слободана Милошевића била та која је најбоље на својој кожи осетила колико може бити опасно омане ли неки од ових увида у будућност. За Милошевићев пад је, тако тврде неки, крив бели маг из Индије који је Мири Марковић рекао да је најбоље да се превремени избори закажу за датум који је њима значајан – а Мира је изабрала 24. септембар, датум Осме седнице.

Иако на ове изборе дефинитивно јесу утицале неке "више силе", бивши Милошевићев телохранитељ пре неколико година открио је да су те силе дефинитивно биле овоземаљске.

"Причу о повезаности магова и породице Милошевић објавила је западна тајна служба. Питао сам колегу који је ишао са Миром Марковић у Индију има ли истине у томе. Рекао ми је да се ништа није догодило. Био је то још један покушај дестабилизације власти Слободана Милошевића", тврдио је пре неколико година Горан Пајић.

И шта онда, у оваквој предизборној неизвесности, остаје прозападној опозицији?

Судећи по писању таблоида, двоглед у будућност је у рукама  њиховог "колеге" опозиционара, некадашњег градоначелника Крагујевца, Верка Стевановића.

Он није поверовао западним обећањима, већ се, кажу, око својих изборних шанси до сад ослањао само на југ - додуше, не онај глобални, већ југ Београда - где у Реснику из грашки све види - пророчица Мица Пасуљица.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner