Србија и Балкан

Дрецун: Курти довршава сан о стварању велике Албаније

Не можете само да очекујете да ће Приштина нешто урадити, већ морате да је натерате да предузме одређене кораке, поручио је Милован Дрецун међународној заједници
Дрецун: Курти довршава сан о стварању велике Албаније© A.K./ATAImages

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун коментарисао је изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о слободи кретања за возила са таблицама централне Србије и поручио да је циљ Куртијевих потеза да се онемогући нормалан живот Србима на КиМ.

"Курти предузима континуирано једностране мере којима је циљ да се максимално отежа живот српском народу, посебно на северу КиМ, које је тренутно у фокусу удара Куртија и његовог режима. Циљ је да се онемогући било какав нормалан живот Србима, било каква перспектива, не би ли они једноставно почели да схватају да им нема будућности на Косову и Метохији и да се једноставно иселе. И то би било довршавање оног сна о уједињењу Косова и Албаније, стварању етнички чисте велике Албаније", изјавио је Дрецун за "Курир" телевизију.

Он је указао и на инертност међународне заједнице када је реч о односу са Приштином.

"Оно што је проблематично је, поред тога што Курти примењује све мере да би максимално отежао живот Србима, што он апсолутно не поштује ни један договор. И што они који би требало да га натерају, да га поштују, једноставно ћуте, оглушавају се о томе, неће да се изјашњавају и дају неке немуште изјаве, као што смо чули изјаву (портпарола Европске уније) Петера Стана да сад очекују нешто од Приштине. Не можете да очекујете. Морате да их натерате да предузму одређене кораке", закључио је Дрецун.

image
VV inauguration
banner