Србија и Балкан

Председник РИК-а састао се са шефом ОДИХР-а: Избори у Србији генерално прошли глатко

У Прелиминарном извештају ОДИХР-а констатовано је врло мало крупнијих нерегуларности, у виду куповине гласова или вишеструког гласања једног гласача, а гласање на 93 одсто бирачких места у Србији оцењено је позитивно
Председник РИК-а састао се са шефом ОДИХР-а: Избори у Србији генерално прошли глатко© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић састао се са шефом Посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) Албертом Јонсоном, саопштено је из парламента.

У саопштењу се наводи да је састанак одржан 26. децембра, те да је председник РИК-а упознао представнике ОДИХР са основним информацијама о изборима за народне посланике Народне скупштине одржаним 17. децембра 2023. године.

Истакао је да је РИК до сада примила 34 приговора, који су се односили на неправилности током гласања, а да је највећи број тих приговора сачињен према "унапред припремљеном шаблону".

Нагласио је да ће се поновно гласање на 34 бирачка места одржати у суботу, 30. децембра, те да ће бирачи на овим бирачким местима добити позиве за поновно гласање.

Шеф Посматрачке мисије ОДИХР Алберт Јонсон је захвалио РИК-у на сарадњи и помоћи током ових избора, те изнео очекивање да ће, према устаљеној пракси, у року од три месеца бити објављен Коначан извештај Посматрачке мисије ОДИХР о изборима одржаним 17. децембра, с препорукама за унапређење изборног процеса.

Димитријевић је обавестио и представнике Посматрачке мисије ОДИХР о дешавањима током и након дана гласања – по свим пријављеним неправилностима на бирачким местима и испред њих, изборна администрација реаговала је и решавала их према потреби, о чему је и обавештавао јавност на редовним конференцијама за медије, као и да су Министарство унутрашњих послова и надлежна тужилаштва пружали подршку раду локалних изборних комисија и бирачких одбора, где год је то било неопходно.

Изборни аналитичар Посматрачке мисије Олексеј Личковах је указао на то да је у Прелиминарном извештају од 18. децембра констатован напредак у раду РИК, као и да има простора за напредак у областима које се тичу обука изборне администрације, едукације бирача и доступности изборног материјала бирачима с инвалидитетом.

Димитријевић је указао на то да је постојање посебног записника о посматрачима на бирачком месту прописано Законом о избору народних посланика, као могућност да представници посматрача изнесу своје примедбе. Овакво решење је прописано да би се изашло у сусрет домаћим посматрачима, пре свега организацијама ЦРТА и ЦЕСИД, који су и приликом доношења новог изборног закона изнели захтеве да се омогући формално стављање примедби на евентуалне неправилности које примете на бирачком месту.

Председник РИК-а је указао и на то да поједини представници домаћих и страних посматрача износе оцене спроведених избора, иако они још нису окончани, као и да се њихове оцене претежно односе на дешавања ван бирачког места.

Коментаришући Димитријевићево излагање, Алберт Јонсон је истакао да је ОДИХР у Прелиминарном извештају констатовао врло мало крупнијих нерегуларности, у виду куповине гласова или вишеструког гласања једног гласача, а да је гласање на 93 одсто бирачких места у Србији оцењено позитивно, као и да је, на самом почетку Прелиминарног извештаја, наведено да су избори у Србији генерално прошли глатко и без неких већих проблема и потешкоћа.

Правни аналитичар Посматрачке мисије Васил Вашчанка је изразио захвалност што је успостављен Регистар приговора, с обзиром на то да садржи сва поднета правна средства, да се редовно ажурира и да омогућује да се на прегледан начин прати статус предмета кроз различите фазе одлучивања.

Посебно је истакао чињеницу да се у Регистру приговора објављују и пресуде виших судова у поступцима на локалним изборима, будући да те пресуде нису доступне на веб-презентацијама тих судова.

image