Свет

Како се уништавају избори у Америци: Гласање поштом и џеримендеринг

Током избора 2020, активисти Демократске странке су промовисали "гласање у одсуству", путем "пружања помоћи у попуњавању гласачких листића" ради заштите "обесправљених", што је одлучило о исходу избора
Како се уништавају избори у Америци: Гласање поштом и џеримендерингwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Демократија и избори у САД изложени су нападима непрофитних организација, које су успеле да суштински промене начин на који се до сада гласало, што је постало посебно видљиво после избора 2020. године, констатује сајт "Америкен конзерватив".

САД, тај "бастион демократије", који је искључиво за себе узурпирао право да одлучује који су избори демократски а који не, и чији резултати могу да буду признати, имају анахрон изборни систем, чији су темељи зацртани америчким Уставом. Али амерички изборни систем свеједно наставља да еволуира, чак и ако то обесмишљава или убија сам смисао тако замишљене демократије. 

Хронолошки последње промене изборног система укључују масовно гласање путем поште, што је квалитет кандидата и убеђивање бирача учинило или неважним или бесмисленим. Такође, овај тренд је унео многе суштинске новине у америчко "схватање демократије", а једна од њих је то што се гласови сакупљају недељама пре избора.

Још је важније, примећује овај сајт, да су демократе увођењем масовног гласања путем поште створиле "ново урбано изборно поље", на коме им је победа (била) унапред осигурана.

За разлику од уобичајеног мишљења, гласање путем поште није проширило "права бирача". Заправо, ово гласање је само значајно повећало улогу бирача из урбаних центара и такозваних непрофитних организација, као што је Центар за технологију и грађански живот или Национални институт за гласање код куће.

Звезда смрти за републиканце

Гласање путем поште дало је очигледну предност бирачима Демократске странке, на рачун "старомодних бирача" који излазе на бирачко место. Избори из 2020. нису били "нормални избори", барем не на начин како се то схватало у САД у прошлом веку.

Ова техника је развијена захваљујући Програму помоћи Центра за технологију и грађански живот (ЦТЦЛ), чији је циљ био да преузме контролу над изборима, посебно у државама које су биле критичне за Демократску странку.

Највећи део новца из овог програма коришћен је за "мобилизацију бирача да гласају путем поште", која је фаворизовала демократске кандидате. Активисти су "промовисали гласање у одсуству", путем "пружања помоћи у попуњавању гласачких листића", што је правдано потребом "заштите обесправљених становника". Другим речима, гласачи нису били способни да сами попуне гласачки листић.

Узгред, овај начин финансирања, који усмерава гласаче, нема никакве везе са традиционалним финансирањем политичких кампања, које је већ претходно дубоко компромитовало америчку демократију.  

У питању је права орвеловска техника, која сам изборни процес чини небитним или барем предвидљивим. Активисти су ишли од врата до врата, јурећи за гласачким листићима у густо насељеним урбаним областима која су наклоњена Демократској странци.

Гласање путем поште у изразито урбаним енклавама, у такозваним "колебљивим државама", финансирано средствима ЦТЦЛ, одиграло је пресудну улогу у победи Џозефа Бајдена 2020.

Како закључује политички аналитичар Џејмс Кембелу, очекивани "црвени талас" 2022. није се догодио јер су демократе радикално промениле начин вођења кампање.

Масовно слање гласачких листића није могло бити коришћено у руралним подручјима, која традиционално припадају Републиканској странци.

Аутори Чарли Махтесијан и Мади Александер закључили су да су државе које имају флексибилна правила о гласању путем поште, попут Колорада или Мичигена, постале "звезда смрти која убија републиканце."

У ствари, демократе су увеле "паралелни изборни систем", који се назива и "изборно-индустријским комплексом", што је на крају одлучило о исходу избора.

Џеримендеринг: Право политичара да бирају своје гласаче

Гласање путем поште није једини начин на који је компромитована америчка демократија. Један од старијих се назива "џеримендеринг". У питању је класична шема манипулације границама изборних округа, чији је циљ да фаворизује одређену странку путем разбијања или концентрисања бирача у поједином изборном округу.

Професор Вејн Даункинс са Морган универзитета описао је овај феномен као "право политичара да бирају своје гласаче."

Назив "џеримендеринг" је сложеница од имена потпредседника САД Елбриџа Џерија и речи која означава даждевњака. Док је 1812. био гувернер Масачусетса, Џери је створио посебни изборни округ у Бостону, који је имао облик ове животињице.

Овај начин изборне манипулације данас се сматра "класичним примером корупције изборног процеса".

Потпредседников "патент" је 1812. постао предмет исмевања и карикатура.

Аутор пакосне сложенице "џеримендеринг" никад није тачно утврђен. Она је постала нека врста општег добра, којим су САД задужиле демократију у свету.

image
VV inauguration
banner