Србија и Балкан

Јача немачки притисак: Са овом политичком поставом у Србији сарадња готово немогућа

Јуратовић је изјавио да изборне нерегуларности какве су виђене у Србији на последњим парламентарним и локалним изборима, није видео у својих пет мандата
Јача немачки притисак: Са овом политичком поставом у Србији сарадња готово немогућаGetty © Omer Messinger

Немачка је поуздан партнер Србије, али са оваквом политичком поставом даље сарађивати је, из њеног угла и угла Европе и света, готово немогуће, изјавио је посланик Бундестага Јосип Јуратовић.

Јуратовић је у интервјуу за лист "Нова" изјавио да изборне нерегуларности какве су виђене у Србији на последњим парламентарним и локалним изборима, није видео у својих пет мандата и да треба инсистирати на понављању избора.

"(Председник Србије Александар) Вучић је овим изборима дефинитивно изгубио сваки кредибилитет не само у ЕУ и на западу, већ и у глобалним размерама. Човек који на такав начин води политику и једну земљу, не може бити поуздан партнер ни за кога", наводи он.

Коментаришући нереде који су избили 24. децембра испред Скупштине града Београда, Јуратовић је рекао да га не би чудило да се намерно провоцира полиција од стране оних који желе те демонстрације у очима јавности претворити у хаос, како би створили што ружнију слику о демонстрантима.

"Ја сам дуго мишљења да треба даљу сарадњу са Србијом искључиво водити преко државних институција. Дакле, са Владом, министарствима и парламентом, уместо с једним човеком. Осим тога, треба даље преговоре са ЕУ ставити на лед, онолико дуго док Србија не испуни Копенхагенске критеријуме и јасно с тиме и даљу финансијску помоћ", наводи он.

Посланик додаје да међународна заједница жели јаку и политички стабилну Србију, што могуће како наводи, само на темељима демократских вредности, "које су у Србији видно нарушене".

"Прво, зашто честитати (изборну победу председнику Србије) Александру Вучићу? Па он уопште није био кандидат за било шта, већ је злоупотребио превремене изборе за свој политички опстанак. Друго, начином на који води државу, а поготово у погледу ове кампање, нико осим највећих аутократа не може поштовати његову политику", одговорио је Јуратовић.

Он је додао и да је међународна заједница толико изиграна политиком више лица Вучића, да с њим нико више озбиљно ни на истоку, а поготово не на западу, не рачуна.

"Оваква брутална изборна кампања је до сада била невиђена. Осим тога, до сада је био проблем и то што опозиција није спретно наступила и није имала тако одлучну подршку народа као сада", казао је посланик Бундестага.

Јуратовић поручује да се демократски систем Европе брани и на западном Балкану те да сваки уступак аутократским организацијама криминала и политике штети веродостојности ЕУ и демократским структурама на обе стране.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић изјавио је да постоје докази о умешаности једне стране земље у изборни процес у Србији и најавио да ће јавност обавестити о чему је реч.

image