Србија и Балкан

Додик: Одлазак страних судија је услов Републике Српске

Све су радили на штету Устава БиХ, али и српског народа и Републике Српске, каже председник РС
Додик: Одлазак страних судија је услов Републике Српске© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Република Српска је јасно рекла да не верује Уставном суду БиХ, који је, вођен настојањима појединих западних земаља и муслиманских политичара, урадио све да уруши Дејтонски споразум, а ту институцију претвори у декадентну и неуставну, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Све су радили на штету Устава БиХ, али и српског народа и Републике Српске. Одлазак страних судија и поништавање свих неуставних одлука, услов је Српске која до тада неће бирати судије. РС је раније бирала судије Уставног суда БиХ у доброј мери уверена да је могућа правичност у погледу деловања тог суда", казао је Додик у Бањалуци након састанка са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом.

Нажалост, додаје Додик, последњих година то није случај.

"Зато ми не можемо да верујемо тој институцији. Судије Срби тамо су служили као декор, а не као конструктивни део заштите устава, не само Срба и Републике Српске, већ и уставних вредности. То су злоупотребили до те мере да је све постало бесмислено", указује.

Он је истакао да је Република Српска јасно саопштила да двојица судија из Српске неће бити изабрана док се не регулише нови састав Уставног суда, те му се одузму све неуставне надлежности и правила која је сам себи прибавио.

image