Србија и Балкан

Прве реакције на помен обавезног служења војног рока: Потребна искрена подршка јавног мњења

Војни аналитичари сматрају да би било добро да иницијатива заживи, али нису сигурни да је рок за обуку довољно дугачак
Прве реакције на помен обавезног служења војног рока: Потребна искрена подршка јавног мњења© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Поводом иницијативе Генералштаба Војске Србије и предлога председнику Републике и врховном команданту Александру Вучићу да се поново уведе обавеза служења војног рока, министар одбране Милош Вучевић рекао је да реактивација није покренута како би се Србија спремала за ратове и сукобе већ да буде на корист за друштво, као и за појединце који ће обући војну униформу.

"Мислимо да је ово нешто што је од користи за целу државу, за цело друштво, а користиће и тим момцима који ће сутра служити војни рок. Они ће се боље осећати и бити кориснији чланови друштва, целе заједнице и понос целе отаџбине и њихових породица", рекао је Вучевић.

Заветници: Што пре припремити законску регулативу

Српска странка Заветници подржала је иницијативу Генералштаба Војске Србије и позвала Министарство одбране и Владу Србије да што пре припреме потребну законску регулативу како би ова одлука ступила на снагу.

Како су саопштили Заветници, та странка је у више наврата истицала да је Србији потребно обнављање редовног служења војног рока јер би то, поред побољшања безбедносне ситуације, позитивно утицало на враћање система вредности и етике код младих генерација и на развој српског друштва у целини.

Такође, Заветници наглашавају да је обавезни војни рок важан у очувању и јачању војне неутралности, која је, како сматрају, неодржива уколико држава нема модеран и савремен начин вршења војне обавезе.

"Многе војно неутралне европске земље, попут Аустрије и Швајцарске, имају обавезан војни рок, а његово увођење у Србији ојачало би одбрамбене капацитете наше државе и представљало додатни гарант њене војне неутралности и политике неуласка у НАТО", наводи се у саопштењу Заветника.

Радић: Четири месеца је кратко

Војни аналитичар Александар Радић оценио је да би било добро да иницијатива заживи, али да није сигуран да су људи који то треба да спроведу дорасли задатку.

Он је казао да су искуства рата у Украјини и Гази показала да је потребно створити масовну војну организацију и да професионална војска није довољна.

"Постојао је тренд формирања професионалне војске која је мала и високо обучена. То је добро звучало, али потребна је и масовност", навео је Радић за Бету.

Додао је да је четири месеца кратак рок за обуку и да је искуство у другим земљама показало да је потребно да војни рок траје барем шест месеци.

"Предлог да војни рок траје до четири месеца делује ми као компромис између препознавања потребе Војске Србије и жеље да се направи што мања негативна реакција у јавном мњењу", објаснио је војни аналитичар.

Он је оценио да је за спровођење те идеје неопходна "искрена подршка јавног мњења".

image