Србија и Балкан

"Ел Паис": Шпанско министарство потврдило да признаје пасош тзв. Косова

Званични Мадрид је то урадио упркос томе што не признаје косовску независност
"Ел Паис": Шпанско министарство потврдило да признаје пасош тзв. Косова© Carsten Koall/Getty Images

Шпански лист "Ел Паис" објавио је да је Министарство спољних послова ове земље потврдило да прихвата пасош Косова, иако не признаје његову независност, али није образложило разлоге који су довели до промене одлуке.

Према извештају овог листа, Европска комисија је у априлу саопштила да ће Шпанија бити једина земља у шенгенској зони у коју грађани тзв. Косова неће моћи да путују.

"Шпанија је прихватила косовски пасош као важећи, упркос томе што не признаје независност ове земље…" – наглашава шпански лист позивајући се на изворе у Министарству спољних послова и Европској унији.

Међутим, како наводи овај лист, нису објаснили разлоге који су довели до ове промене, која укључује и измену прописа о документацији.

Последњих година шпанска влада је условљавала признање косовске независности  споразумом са Србијом, подсећа овај лист, али је уверавала да неће спречавати Владу Приштине да се приближи Европској унији.

"Тако је шпанска влада прихватила учешће косовских власти на самитима ЕУ са Западним Балканом, али без заставе и симбола Косова. Последњи од ових самита одржан је 13. децембра у Бриселу, под шпанским председавањем Европском унијом", наставља се у чланку.

Заменик премијера приштинских институција, Бесник Бисљими јуче је написао да "Шпанија признаје пасош Републике Косово и рекао да грађани Косова могу да путују у Шпанију и без виза".

Он је даље додао да је безвизни режим почео 1. јануара и да је Шпанија још једна на листи земаља у које се може слободно путовати.

Одлуку ЕУ о либерализацији виза за тзв. Косово потписали су 19. априла 2023. године представници Европског парламента и Савета ЕУ.

image