Србија и Балкан

Бивши шпански министар: Признање "Косова" представљало би преседан због Каталоније

Маргало је критиковао актуелног министра спољних послова Жозеа Мануела Алвареса за недоследност јер је његов став био да непризнавање "Косова" значи да се то не чини ни са њиховим пасошима
Бивши шпански министар: Признање "Косова" представљало би преседан због КаталонијеGetty © Ferdi Limani

Бивши министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија-Маргало упозорио је да би признавање тзв. Косова као државе представљало "веома компликован и озбиљан" преседан за Шпанију због Каталоније и њеним хипотетичким проглашењем независности.

Маргало је у интервјуу за подкаст на шпанском порталу "Копе" рекао да то што Мадрид прихвата косовски пасош као важећи не подразумева признање државе, али и изразио уверење да је очигледно да је то "одлучујући корак" ка томе.

Критиковао је актуелног министра спољних послова Жозеа Мануела Алвареса за недоследност јер је његов став био да непризнавање "Косова" значи да се то не чини ни са њиховим пасошима.

"А, сада каже да се пасоши могу признати, али то не значи признање државе. Противречност коју је тешко разумети", приметио је Маргало.

Подсетио је да је Шпанија признала шест федеративних република које су чиниле бившу Југославију јер им је уставом признато право на отцепљење, али не и покрајине Војводину и "Косово".

"А, признање Косова значи кршење тог принципа и стога стварање веома компликованог и веома озбиљног преседана у односу на Каталонију", упозорио је Маргало, истичући да је каталонско питање најозбиљније које Шпанија има.

Додао је да је шпанска спољна политика "веома тешка за разумевање и није аутономна" јер, како каже, зависи од притисака и уцена партнера у влади Педра Санчеза.

"Ако постоји нешто што мора да карактерише спољну политику, то је да буде јасна, транспарентна, фер политика која се одржава током времена. Овде су порушени сви консензуси, политика је разбијена у Сахари и на ’Косову’, биће у Гибралтару…", процењује Маргало.

Истиче да је међународно право најбоља одбрана Шпаније.

"Међународно право каже да се једностране сецесије не могу признати, да једнострани референдуми нису извор права… Сви то признајемо", нагласио је Маргало.

Када је реч о Израелу и Палестини, казао је да је његов став да је коначно решење сукоба у Гази поделом на две државе, све док је безбедност Израела загарантована.

image