Србија и Балкан

Ирски премијер: Подржаћемо Приштину за чланство у Савету Европе

Заједница српских општина не треба да буде микродржава унутар "Косова", каже премијер Ирске
Ирски премијер: Подржаћемо Приштину за чланство у Савету Европеwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Премијер Ирске Лео Варадкар рекао је јуче у Приштини да ће његова земља радо подржати такозвано Косово за чланство у Савету Европе, јер је, како је навео, међу првима признала и независност.

Он је додао и да треба укинути мере према Косову, одржати ванредне и демократске изборе на северу и основати Заједницу српских општина.

"Будућност Косова је у Европској унији и Савету Европе. Радо ћу подржати да Косово ове године постане њен део", казао је ирски премијер.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине је "од виталног значаја за постизање хармоније и даљег развоја", како на Косову, тако и у Србији.

"Не желимо да се понове сцене насиља из септембра и маја прошле године. Заједница српских општина не треба да буде микродржава унутар Косова. То неће бити нешто што би било корисно за будућност", оценио је Варадкар.

Он је навео и да би градоначелници северних општина требало да представљају људе који тамо живе, али није споменуо да је управо премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти наметнуо албанске градоначелнике после избора на којима је гласало тек три одсто бирача.

Курти је јуче рекао да тзв. Косово треба да учи из искуства и успеха Ирске:

"Имамо много тога заједничког. Косово и Ирска негују блиске односе са Сједињеним Америчким Државама. Од ирског премијера сам тражио подршку за добијање чланства у ЕУ и СЕ", додао је Курти.

image
VV inauguration
banner