Србија и Балкан

Амбасадор Русије у Србији: Запад намерно оставља "вакуум" на КиМ

Током разговора са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем у Бриселу српски председник Александар Вучић "показао је конструктивно опредељење", оценио је Боцан-Харченко
Амбасадор Русије у Србији: Запад намерно оставља "вакуум" на КиМNone © TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко осудио је данас понашање Запада у вези са ситуацијом на Косову и Метохији, рекавши да Запад намерно оставља опасан "безбедоносни вакуум" у јужној српској покрајини, који, како каже, планира да се попуни припадницима "косовских" снага.

Амбасадор је истакао да би тај вакуум заправо требало да попуне мисија Еулекса и КФОР-а јер то спада у њихову надлежност, након чега је позвао високог представника ЕУ за спољне послове и безбедност Жозепа Бореља да се боље упозна са мандатима ових јединица.

"Наравно да је 'безбедносни вакуум', о којем говори високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ, опасан. Ту нема никакве расправе. Међутим, није могуће разумети зашто шеф евродипломатије сматра да ни Еулекс, нити КФОР не могу да га попуне да би се избегла криза. Управо то спада у надлежност тих међународних присустава. Сматрам да би вредело да се Борељ упозна са њиховим мандатима", објаснио је.

Руски дипломата је додао да га упркос томе, што је српска страна показала спремност да се дође до конструктивног решења, не би изненадило уколико се са Запада буду чуле опомене да и Београд и Приштина сносе исту одговорност за све што се дешава на територији Косова и Метохије. 

"Нећу се чудити ако Запад, без обзира на то, настави да понавља тезу о обостраној одговорности Београда и Приштине за повећање тензија. Скроз лажна порука", оценио је амбасадор. 

Коментаришући јучерашње тројне преговоре у Бриселу, Боцан-Харченко је изјавио да је председник Србије Александар Вучић "показао конструктивно опредељење", док је премијер тзв. Косова Аљбин Курти још једном одбио предлоге, који би допринели стабилизацији на КиМ. 

"Косовски 'премијер' Курти је још једном одбио предлоге Европске уније о стабилизацији ситуације на северу Косова, која је на ивици сукоба. Председник Србије Александар Вучић је још једном показао конструктивно опредељење", поручио је руски званичник. 

Последњи преговори делегације Београда и Приштине уз посредство Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака нису довели до договора. Европска унија је саопштила да је Вучић прихватио предлоге ЕУ, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је данас да је то био уједно и први пут да је Европа признала да су "кривци за пропаст дијалога искључиво Курти и Приштина која не спроводи своје међународно-правне обавезе". 

image