Србија и Балкан

Ново тровање у фабрици "Магна": 58 радника се јавило лекарима; Тужилаштво наложило мерења

Тројица радника задржано у болници, а из Основног јавног тужилаштва у Алексинцу саопштено да ће увиђај почети тек пошто се утврди да је ситуација безбедна
Ново тровање у фабрици "Магна": 58 радника се јавило лекарима; Тужилаштво наложило мерења© Antonio Ahel/ATAImages

Нова група од 58 радника фабрике "Магна" из Алексинца јавила се ноћас Хитној помоћи у том граду са сличним симптомима тровања, као и претходног дана, преноси РТС.

Председник Општине Далибор Радичевић потврдио је да је ноћас око два часа прегледано више од 50 радника, да је неколико задржано у болници у Алексинцу на опсервацији, а да нико није послат у УКЦ Ниш.

Он je за РТС изјавио да су јуче у току дана све релевантне институције рекле да је ваздух у постројењу чист и да ништа није указивало да ће се поново десити инцидент.

Истакао је да мора да се открије узрок, пошто је угрожено здравље радника и додао да сада нису лепили итисон, као што је то био случај у среду.

Радичевић је навео да су присутни припадници Сектора за ванредне ситуације и да никоме није дозвољено да улази у фабрику.

Из Основног јавног тужилаштва у Алексинцу су рекли да су први радници почели са мучнинама да се јављају ноћас око 1.30 часова и да је реч о радницима треће смене која је ноћас кренула са радом у 22 сата.

Хала је одмах евакуисана и обезбеђују је припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У Тужилаштву кажу да се раде потребна мерења и када ситуација буде безбедна започеће нови увиђај.

Радници који су се јавили Хитној помоћи у Алексинцу имали су сличне симптоме као и радници претходног дана - гушење, мучнину, вртоглавицу, повраћање, речено је Танјугу у алексиначкој Хитној помоћи.

На интерном одељењу болнице у Алексинцу за сада су три радника задржана у дневној болници, а један је враћен са токсикологије и након завршених прегледа ће видети да ли ће он бити задржан, сазнаје Танјуг.

Подсетимо, прво тровање лепком у фабрици забележено је у среду. Прегледана су 104 радника, а 51 је упућен на даље болничке опсервације.

Након тога је Институт за безбедност и здравље на раду "1. мај" из Ниша, а после извршених мерења, потврдио да ваздух више није контаминиран, а из фабрике "Магна" су издали саопштење да ваздух није загађен и да фабрика наставља са радом.

image