Србија и Балкан

Петковић: Циљ Куртијеве одлуке о платном промету - егзодус српског народа

Србија води озбиљну дипломатску битку како одлука Аљбина Куртија не би ступила на снагу, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Петковић: Циљ Куртијеве одлуке о платном промету - егзодус српског народа© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је покушај укидања платног промета у динарима једна од најтежих одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и Приштине, која за циљ има егзодус српског народа.

Он је за РТС рекао да када некоме хоћете да укинете плате и пензије, стипендије, материјална примања, јасно је да желите да се обрачунате са српским народом.

"Реч је о противправној одлуци и ми смо се снажно супротставили оваквом начињу гажења српског народа на КиМ", истакао је Петковић.

Он је појаснио да је од првог момента када је обелодањена намера да се спроведе та одлука почела дипломатска борба Београда.

"У том смислу, медијско обраћање је само један сегмент онога што радимо када је реч о нашој дипломатској борби која траје готово данима. Председник Александар Вучић је имао бројне састанке са утицајним људима у свету којима је рекао шта може да се деси ако одлука ступи на снагу. Ми смо овде у Београду кренули са бројним дипломатским контактима, састанцима са банкарским сектором, поштом, предочили смо катастрофалне последице те одлуке", казао је Петковић и додао да се води озбиљна дипломатска битка да та одлука Приштине не ступи на снагу.

Он је нагласио да су свима у Европској унији јасно предочили катастрофалне размере уколико оваква једнострана одлука Приштине ступи на снагу.

"Ја свакако очекујем да се испуни оно што је господин Лајчак рекао, а то је да се нада решењу које се неће завршити са негативним последицама. То је изузетно важно, јер ако Бисљими говори да динар не може на простору КиМ, да они који користе динар су прекршиоци закона, па хајде, када већ отварају питање валуте на Косову и Метохији, да отворимо и питање статуса евра на простору Косова и Метохије", указао је Петковић.

Када се оде на сајт Европске централне банке, наводи Петковић, може се видети да тамо јасно стоји да валута евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији.

Приштина није потписала споразум са Европском централном банком

"И Бисљими и Курти и сви у Приштини користе евро на дивље и они се сада усуђују да говоре да је динар противзаконит и да нема право да буде на простору Косова и Метохије. А заправо једина емисиона банка која дозвољава валуту на Косову и Метохији је Народна банка, а та валута јесте динар, а не евро. Јер никакав споразум, никакав договор такозвано Косово никада није потписало ни са Европском централном банком, ни са Европском унијом", подвукао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је напоменуо да ће и то питање бити посебно отворено, "да видимо како они који су прекршиоци европских норми, стандарда и прописа, сада могу да укину динар на простору Косова и Метохије".

"На крају крајева, када погледате и бриселске дијалоге и све споразуме који се односе на формирање Заједнице српских општина, то се све заснива на функционисању институција које су у платном промету државе Србије, које се односе на платну трансакцију у динарима", објаснио је Петковић.

Прикупљени потписи за смену градоначелника у Косовској Митровици и Лепосавићу

Директор Канцеларије за КиМ додао је да су прикупљени потписи за смену градоначелника на северу, у општинама Косовска Митровица и Лепосавић, а да од данас почиње прикупљање потписа и у Звечану и Зубином Потоку.

"Неопходно је да дође не само до смене тих лажних нелегитимних градоначелника, већ и до смене албанских нелегитимних одборника који су такође изабрани на тим изборима у априлу прошле године", рекао је Петковић.

Он је истакао да данас у девет часова почиње прикупљање потписа у Звечану и Зубином Потоку и да очекује да ће врло брзо грађани и у те две општине прикупити потписе и тако јасно ставити до знања да "такозвани градоначелници немају шта да траже у општинама и институцијама које припадају Србима".

Петковић је казао да је од 5. децембра, када је покренута иницијатива за смену градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије, настала потпуна паника у Приштини и да су приштинске власти на разне начине покушавале да спрече тај процес.

"Кад бих вам причао о свим могућим потезима Приштине и тог албанског локалног руководства у четири општине, могао бих књигу да напишем који су све то били измишљени разлози и опструкције, само да не би дошло до почетка прикупљања потписа", рекао је Петковић.

image