Србија и Балкан

Француска позива Куртија да прихвати компромисни предлог ЕУ

Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро такође је позвао обе стране да спроводе већ постигнуте споразуме, укључујући ту и одредбе о оснивању ЗСО
Француска позива Куртија да прихвати компромисни предлог ЕУwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро данас је, након неуспелих преговора у понедељак у Бриселу, позвао обе стране, а посебно Приштину, да прихвате "компромисни предлог који је формулисала Европска унија".

Геро је на Твитеру написао да Француска "позива обе стране да наставе разговоре у наредним данима у духу компромиса и да спроводе већ постигнуте споразуме, укључујући одредбе које се односе на Заједницу српских већинских општина."

Он је нагласио да Француска жали због изостанка договора између две стране у Бриселу и да се придружује позивима ЕУ да се избегне било каква једнострана акција која би могла да подстакне тензије.

Геро је додао да Француска у потпуности подржава европско посредовање, које треба да, како је навео, омогући напредак ка правно обавезујућем споразуму и ка европској перспективи две стране.

"Позивамо обе стране, а посебно Косово, да прихвате компромисни предлог који је формулисала Европска унија", навео је Геро.

Реакција САД

Амерички амбасадор Џефри Ховенијер претходно је објавио да су САД забринуте због тога што Београд и Приштина нису постигли споразум у Бриселу, и указао да је Куртију упућен захтев за одлагање примене мере кажњавања возача који нису пререгистровали своје аутомобиле на Косову и Метохији за 48 сати.

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти објавио је да се примена кажњавања одлаже за дати период, само због, како је Курти образложио, захтева САД.

"Америци је потребно још 48 сати да се јучерашње приближавање данас или сутра претвори у договор", накнадно је прокоментарисао Курти, и додао да "није време за разговор о новим одлагањима."

Курти очекује да се исправи "грешка" коју је начинио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ током састанка у Бриселу када је, како каже, одустао од разговора за нормализацију односа између Београда и Приштине и покушао да пронађе решење само за регистарске таблице.

image
VV inauguration
banner