Србија и Балкан

И "Борба" на бриселском канабеу: Траже поништавање избора и међународну истрагу

Пре "студената" Европској унији су се на демократију у Србији жалиле и њихове колеге са листе "Србија против насиља"
И "Борба" на бриселском канабеу: Траже поништавање избора и међународну истрагу© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Студенткиње, чланице неформалног покрета "Борба" који је подржао протесте листе Србија против насиља, затражиле су од представника Европске уније у Бриселу да не признају легитимитет српских избора ни на једном нивоу, као и да што пре отворе међународну истрагу због наводних изборних регуларности.

Чланице овог покрета Емилија Миленковић и Сташа Цветковић на турнеји у Бриселу налазе се већ три дана, а за то време су се среле са члановима Директората за проширење, омладинских партија и члановима Европског парламента.

Организација, чини се, сматра ефикаснијим да српску демократију, уместо у Србији, брани у Бриселу, па су тако Миленковић и Цветковић затражиле од европарламентараца да у својим државама чланицама захтевају да се њихови парламенти и владе огласе о "изборној крађи" у Србији.

Пре неколико дана расправу о српским изборима, са београдских улица на бриселске канабее, пренели су и припадници листе "Србија против насиља", па је на захтев прозападне опозиције расправу одржао и сам Европски парламент, а француски посланик Жан-Лик Лакапел рекао је током седнице да је скандализован тиме, додајући да је "свака земља суверена, слободна и независна без обзира да ли се њени избори свиђају Европској унији".

Седница на којој се расправљало о домаћој демократији, заказана је након дванаестодневног штрајка глађу Маринике Тепић, а велики део српске опозиције осудио је то као мешање Европске уније у унутрашње ствари Србије, и нарушавање државног суверенитета.

Изборни резултати дефинитивно се не допадају ни "Борби" па су њене чланице најавиле да ће наставити да протестују и захтевају да се пониште избори на свим нивоима и отвори међународна истрага.

Миленковић је, како је пренео Радио Слободна Европа, рекла да су се она и њена колегиница током посете фокусирале на третман студената и младих на улици, "поготову у контексту хапшења студената, полицијске бруталности и злоупотребе биометријских података".

Затражиле су од Европе да прати судски процес који предстоји студентима који су у притвору, као и да мотре на начин на који полиција поступа према младима на улицама.

Припаднице "Борбе" тврде да у Бриселу износе "захтеве студената", иако остаје нејасно од кога су тачно добиле мандат да наступају у име читаве једне популације од 250.000 младих људи који тренутно похађају високе образовне установе у Србији.

image