Србија и Балкан

Немачка апеловала на Приштину да одложи увођење евра

Заменица портпарола Владе Немачке је истакла да многи грађани на северу КиМ зависе од српског динара
Немачка апеловала на Приштину да одложи увођење евраGetty © Andreas Rentz

Немачка влада апеловала је на Приштину да одложи увођење евра на северу, док се не пронађе одрживо решење, јер се ради о мери која би имала далекосежне последице по грађане, будући да велики број њих зависи од српског динара, преноси "Блумберг".

"Снажно апелујемо на Косово да одложи датум имплементација док се не пронађе прихватљиво решење, рекла је заменица портпарола владе Кристијане Хофман новинарима у Берлину.

Хофман је рекла је да се ради о "далекосежном кораку са свеобухватним последицама по људе који живе на северу" и истакла да је због тога потребна транспарентна и темељна припрема, као и свеобухватна комуникација у вези са оваквом одлуком.

Она је указала и да европски и међународни партнери у то треба да буду благовремено укључени.

Хофман је подсетила да велики број грађана на северу Косова и Метохије зависи од српског динара, пошто се делимично плате и пензије исплаћују у динарима.

Позвала је тзв. Косово и Србију да, упркос извесном напретку у дијалогу о нормализацији односа, под посредовањем ЕУ, морају следити даљи кораци.

"Реч је о заједничкој, мирној будућности за грађане на Косову и у Србији. Обе земље желе да се придруже Европској унији и немачка влада има интерес да се то и догоди", подвукла је Хофман и поручила да за обе стране не постоји други пут за завршетак европског пута.

image