Србија и Балкан

Одаловић: Догађаји на Косову и Метохији сигнал да Куртија не занима дијалог

Председник Комисије за нестала лица сматра да све што Курти тради у последње време има за циљ да доводе Србију у ситуацију да отвори амбасаду на територији КиМ-а, што би представљало признање самопроглашене државе "Косово"
Одаловић: Догађаји на Косову и Метохији сигнал да Куртија не занима дијалог© IMAGO

Последњи догађаји на територији Косова и Метохије су јасан сигнал да премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не интересује дијалог, рекао је председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић 

Одаловић је истакао да забрињава то што, како каже, они који су носиоци целог процеса, који су најодговорнији за дијалог и који инсистирају на њему не могу да га дисциплинују.

"То делује смешно и трагикомично, и зато Курти за све то време ради све ово што ради. Ниједном му се није десило да буде заустављен на начин да то буде јасна порука и јака. Поруке су млаке и неубедљиве", рекао је Одаловић за Танјуг .

Одаловић је додао да протекли догађаји, петиција за смену градоначелника четири општине на северу КиМ од стране ЦИК-а, постављање табле "Република Косово" на згради Центра за социјални рад у Лепосавићу и планови за увођење евра као једине валуте на КиМ, имају за циљ да доведу Србију у ситуацију да отвори амбасаду на територији КиМ-а и да има дипломатско представљање.

"То је оно што значи признање самопроглашења државе. И то је сад проблем, како да кроз дијалог дођемо до решења која ће бити обострано прихватљива и Курти наравно јаше на том таласу", појаснио је он.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица је додао да је управо министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља изјавио да је амбасада једина српска институција која ће постојати на територији Косова и Метохије.

Када је реч о смени четири градоначелника на северу КиМ, Одаловић наглашава да је ситуација крајње апсурдна, јер је њих изабрало 1.537 људи, док је за покретање поступка за смену неопходно да иницијативу потпише више од 9.000 грађана.

"Уз то, да би их сменили треба да гласа 22.500 људи. Пазите колико је то смехотресно. Значи, убедили смо Србе да крену у иницијативу за опозив оних избора које су они бојкотовали. Није лака одлука била Срба да уђу у ово. И сад, када погледате тренутак у којем се налазимо, ми нисмо ни на пола пута. Шта је следеће? Већ је из њиховог ЦИК-а, како га они зову, стигла порука ће потписи морати да се испроверавају", рекао је он.

Одаловић је додао да ЦИК има рок од 30 дана да саопшти да су потписи валидни, да је то све у реду и да онда се крене у процедуру организовања гласање опозива.

"Ту је рок 30-45 дана. Све и да иде тим путем, треба у Зубином Потоку 9.200 људи да изађе да гласају. Значи, у Лепосавићу треба да изађе око 6.000. За оно да би то дало резултат, треба 22.500", рекао је Одаловић.

Када је реч о наоружавању тзв. Косова Одаловић истиче да би требало да реагују Уједињене нације, будући да се тиме крши њихова резолуција, али да оне немају капацитета за то.

"Ако прочитамо резолуцију 1244, Кумановски споразум, све је јасно написано и ово је директно кршење. И ко је крши? Не крши је Курти, него онај што му продаје оружје", рекао је он.

image