Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Америка и Хути – давитељ против давитеља

Гост у 57. епизоди "Локомотиве" био је Србољуб Пеовић, оријенталиста и историчар са Института за европске студије
Нова епизода подкаста "Локомотива": Америка и Хути – давитељ против давитеља

У првом делу емисије, аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић говорили су о уставној кризи у Сједињеним Америчким Државама, напоменувши да оваква криза подсећа на ситуацију непосредно пре Америчког грађанског рата. Гувернер Тексаса Грег Абот оглушио се о одлуку Врховног суда да је заштита граница искључиво у надлежности федералне власти, и послао државне оружане снаге Тексаса назад на прелазе.

Председник Бајден би могао да пошаље трупе у Тексас, али би тиме додатно нарушио рејтинг који му је већ "у минусу" у овој предизборној години. Поједини сенатори о САД већ говоре о стању грађанског рата.

Са друге стране, западна коалиција пуца по шавовима на Блиском истоку. Док амерички медији пишу о наводима о повлачењу САД са Блиског истока, долази до реактивације ИСИС-а.

Аутори подкаста, позивајући се на писање Кредла ове две околности доводе у везу, тумачећи их у кључу доказаних веза Америке и Израела са Исламском државом. За то време, "Осовина отпора" се налик стрели на чијем су врху тренутно Хути забада у само срце светске трговине, претећи да сурва читаво здање западног финансијског система.

У контексту свега тога, амерички покушаји да ревитализују западни блок највећом НАТО војном вежбом од Атлантика до граница Русије делује анемично, јер тамо где се не вежба, већ ратује, НАТО, односно његове чланице, посрће, па био то руски фронт или сукоб на Блиском истоку.

У другом делу подкаста гост је био оријенталиста и историчар Србољуб Пеовић, са Института за европске студије. Аутори су са њим говорили о сложеној ситуацији на Блиском истоку, посебно се посветивши Хутима, сукобима између Ирана и Пакистана и Турској, али и рату Израела против Палестине.

"Израел покушава да увуче САД у регионални рат", сматра Пеовић истичући да Израел настоји да изазове управо регионални сукоб.

"Израел је гађао војну академију у Дамаску у тренутку када је организована промоција официра. Постојала је дакле намера да буде цивилних жртава", наводи Пеовић.

Коментаришући сукоб Ирана и Пакистана, Пеовић истиче да се ради о "инциденту".

"То су озбиљни системи са озбиљним војскама, и извесно је да у њима седе људи који знају колико би штетан био шири конфликт две тако моћне земље", каже Пеовић

            "Локомотива" подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.

image
VV inauguration
banner