Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Претходна година обележена је епохалним победама

У специјалном "џем сешн" издању подкаста "Локомотива" аутори Тиосав Пурић, Андреа Јовановић, Дарко Делић и Марко Николић разговарали су о догађајима који су обележили месец децембар
Нова епизода подкаста "Локомотива": Претходна година обележена је епохалним победама

Крај 2023. године у Србији обележен је изборима и постизборним немирима, док се утисак о укупној атмосфери у друштву креће од тога да се ради о демонстрацији политичке немоћи опозиције до утиска о покушајима да се спроведе Мајдан.

Нарочити сегмент, аутори "Локомотиве" посветили су феномену "младих" на протестима и немоћи групе јавних личности окупљених око платформе ПроГлас.

Међутим, аутори "Локомотиве" су истакли и да је штета да се Србија бави "људима који не желе да дођу на власт и који не могу да дођу на власт", окупљених на протестима опозиције, док се у свету дешавају епохални преломи. 

Година 2023. је година великих победа над атлантистичким империјализмом, сматрају аутори "Локомотивиног џем сешна", и после много деценија "година коју можемо назвати својом".

Од најаве председника Сија и председника Путина да ћемо присуствовати епохалним променама, сведочили смо помирењу Саудијске Арабије и Исламске Републике Иран, таласу деколонизације у Африци, а нарочито у Сахелу, и јачању таласа дедоларизације у целом свету, проширењу БРИКС-а, успешној руској дипломатској офанзиви и пропасти украјинске контраофанзиве, и почетку великог сукоба на Блиском истоку између Израела и Палестине који прети да запали цео регион. 

И док је на Блиском истоку најочигледнија ерозија америчке моћи, и то је само "трампом Финске за Саудијску Арабију", прогон Трампа прети да уздрма америчко устројство код куће. 

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 20 часова.

 

image
VV inauguration
banner