Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Црногорство је нераздвојиво од српства

Гост у новој епизоди подкаста Локомотива је Марко Ковачевић, председник општине Никшић и портпарол Нове српске демократије
Нова епизода подкаста "Локомотива": Црногорство је нераздвојиво од српства

У првом делу, аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић су се осврнули на покушаје понављања Еуромајдана у Београду, напоменувши да на тој страни политичког спектра нема оних који би били способни за такав подухват.

Међутим, аутори су напоменули и да не треба актуелне протесте третирати као безазлене, између осталог и баш због тога што нема критичне масе, те би радикализација пружила могућност за омасовљење, јер, како истичу, не треба заборавити на бесрамну политичку инструментализацију страшних догађаја из маја ове године, која је обезбедила "Србији против насиља" поправљање изборног резултата за неколико одсто у односу на изборе одржане прошле године.

Поред овога, у првом делу аутори су говорили позивајући се на "Блумберг" о нестанку америчког икс-фактора, односно о акцији Хута против Израела у Црвеном мору, и немогућности САД да формирају коалицију земаља која би интервенисала против Јемена. Биланс акција Хута је такав да велики део светске трговине трпи штету, будући да су бродови приморани да плове око Африке што цену транспорта диже у просеку за 25 одсто.

У другом делу подкаста гост је био председник општине Никшић и портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић. Говорећи о иницијативи да се подигне споменик генералу Жукову у Никшићу, у Црној Гори која је чланица НАТО-а, Ковачевић је изјавио:

"Нас на српској страни политичког спектра у Црној Гори оптужују да смо фашисти. Ево, ми смо покренули иницијативу да се дигне споменик војсковиђи који је поразио Хитлера, и добили смо назнаке од амбасаде Руске Федерације да ћемо добити бисту генерала Жукова на поклон. То ће бити доказ да смо утемељени у антинацизму. Ако немамо слободу да то учинимо, онда немамо никакву слободу".

Говорећи о српско-црнгорским односимаи и питању идентитета, Ковачевић  напомиње: "Црна Гора и њена историја тешко може изаћи из српских оквира, и тешко се може изаћи из тога, иако, наравно, свако има право да се определи. Не морамо се ћерати. Пут изласка из српских оквира је пут забављања о јаду са самим собом".

Локомотива подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.

image
VV inauguration
banner