Србија и Балкан

Државо, помози да живимо нормално: Вапај из Куршумлије због свакодневних упада наоружаних Албанаца

Куршумлијска полиција на коју је све спало – немоћна је да се бори са свакодневним упадима албанских шумокрадица у села дуж административне линије, па мештани захтевају одлучну реакцију државе
Државо, помози да живимо нормално: Вапај из Куршумлије због свакодневних упада наоружаних Албанаца© Топличке вести/Уступљена фотографија

Мештани куршумлијских села окупили су се на протесту јер, како наводе, Албанци наоружани аутоматским пушкама свакодневно улазе у општину Куршумлија, угрожавајући не само имовину, већ и живот мештана.

Један од организатора данашњег протеста, који је због страха за своју безбедност желео да остане анониман, каже да РТ Балкан да данашњим протестом желе да скрену пажњу представницима власти у Србији да им је неопходна већа заштита.

"Албанци са Косова и Метохије илегално улазе и по 3-4 километра преко административне линије на нашу страну. Секу и краду шуму, и приватну и државну. Моја кућа је обијена четири пута, пре десетак дана обијене су још две куће. Стално упадају наоружани, не крију се ни од кога, пре неки дан су виђени у атару села Парада, њих деветоро са пушкама", каже наш саговорник и додаје:

"Бојимо се, шта да вам кажем. Осећамо и страх и бес и гнев што нам наша држава не стаје у заштиту. Више није само ни имовина у питању, иако је штета вишемилионска, јер то је најквалитетнија букова шума. Ми се плашимо да ће пуцати и у нас као што пуцају на полицију. Полиција је немоћна, по двоје је у смени, они раде шта могу и како могу, али су им могућности скромне јер упадне по 30 људи са 5-6 трактора и оружјем."

Како каже наш саговорник, више пута су се мештани Куршумлије обраћали и председници Владе Србије и Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране, али помоћ нису добили.

"Све је враћено у општину и у нашу полицију, али они су немоћни. То само држава може да реши. Проблем је исувише озбиљан и попримио је такав формат да општина не може да га реши одавно", указује саговорник РТ Балкан, истичући:

"Само желимо да нам наша држава, надлежне институције и Влада Србије омогуће да живимо нормално, да се не плашимо шта и кога ћемо затећи ако одемо на имање, ми смо углавом пољопривредници, а не можемо да обиђемо своја имања."

Из надлежних државних институција нико им се није обратио са конкретним планом за помоћ, чак ни из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, да им се макар рефундира огромна материјална штета коју им шумокрадице свакодневно наносе.

Данас, како каже за РТ Балкан, чак ни надлежни из општине нису желели да се обрате окупљеним грађанима.

"Звали смо секретарицу да се неко од надлежних обрати грађанима, али она је рекла да због припреме седнице скупштине председник не може да се обрати", наводи један од организатора протеста.

Све што траже је, како каже, адекватна реакција државе, иначе ће морати да се селе из ових крајева, јер им овако живота нема.

"Поражавајуће је да се ми у сопственој држави повлачимо и склањамо. Живимо у страху! Ја имам имање и малине и купине, имам стоку, мислио сам и да улажем, и цркву смо подигли у селу, али не бих се играо са тим да доведем породицу, и да нисам сигуран за њихову безбедност. И моји одласци на сеоско имање су велики ризик и свакодневно ризикујем живот", истиче наш саговорник.

На питање да ли мисли да ће се ускоро нешто променити по том питању, он наводи да морају да се надају да ће се променити, али да им досадашње искуство говори другачије.

"Откад нема војске у том реону постало је неподношљиво, нешто више од деценије ови упади су се знатно учесталији, а у последњих неколико година постали су свакодневни. Више се не боје никога и ничега, пуцају на полицију, питање је дана када ће и на нас", указује наш саговорник.

Са мештанима се нису сукобили, наводи наш саговорник, само из једног разлога – јер се мештани боје и склањају се. Питање је докле.

image