Србија и Балкан

Амерички дипломата и албански лобиста незадовољан: Шта је Лајчак требало да каже Вучићу

Американци морају да се укључе у дијалог и да промене тон, јавно и приватно, сматра Данијел Сервер
Амерички дипломата и албански лобиста незадовољан: Шта је Лајчак требало да каже Вучићу© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Бивши амерички дипломата Данијел Сервер изјавио је, говорећи о јучерашњем састанку председника Србије Александра Вучића и специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, да је разочаран због тога што европски изасланик није говорио о инциденту у Бањској који се догодио 24. септембра прошле године.

"Упркос Лајчаковом настојању да састанак прикаже као неутралан, постоје добри разлози за суморне погледе", сматра Сервер.

Он је додао да је Вучић "све отуђенији од Запада", и да ојачава везе Србије са "моћницима", не само Русије и Кине већ и Азербејџана, Белорусије и Мађарске.

Сервер се потом запитао шта је Лајчак требало да каже Вучићу након што камере изађу из собе, и навео да је део одговора на ово питање дала дописница "Кијев поста" Ивана Страднер, у објави на Иксу о специјалном изасланику Велике Британије за Балкан Стјуарту Пичу.

Пич је тада рекао да би Србија требало да уведе санкције Русији и да истражи изборне неправилности, као и да Република Српска не може бити независна држава. Ивана Страднер подржала је ове изјаве и навела да су "српски и руски телеграм канали веома узнемирени".

Сервер, међутим, по ко зна који пут мешајући се у политику Србије, наводи да би санкције имале мали утицај, и да би од Србије престао да захтева да на тај начин казни Русију, да је на Лајчаковом месту.

Имао је Сервер шта да каже и о изборима у Србији, те је оценио да Београд не би требало да "истражује изборне нерегуларности, већ да изборе потпуно понови".

"ЕУ треба јасно да стави до знања да ће Брисел обуставити приступне преговоре са Београдом као одговор на било какву будућу мобилизацију Војске Србије против 'Косова'. Београд би требало да преда косовским властима на суђење прокламованог вођу напада 24. септембра. Брисел захтева да се Вучић јавно одрекне иредентистичког програма српски свет који спонзорише Русија, а који је угрозио суверенитет и територијалност Босне, Црне Горе, 'Косова' и Македоније", додао је Сервер.

Он је даље навео да би "Американци требало да се укључе", да Вашингтон мора да промени тон, јавно и приватно.

"Не би требало више да буде новца Светске банке или друге мултилатералне финансијске помоћи за Србију док не прихвати, и речима и делима, фебруарске и мартовске споразуме за које Европска унија и Сједињене Америчке Државе тврде да су правно обавезујући", сматра Данијел Сервер.

Сервер је напоменуо да би Америка требало да оживи своје односе са Приштином, али и да покуша да врати ЕУ у пријатељске односе са Косовом.

Говорећи о мерама које је ЕУ увела Приштини због недостатка напретка у дијалогу, казао да су оне "одувек биле неоправдано једностране, а да сада изгледају смешно".

"Балкан је мање поприште сукоба у данашњем свету. Далеко су важнији ратови у Украјини и на Блиском истоку, као и кинеска претња Тајвану. Међутим, чак и мања нестабилност на Балкану могла би у великој мери да закомпликује и ова друга питања. САД и ЕУ треба да имају за циљ да окончају сваку могућност да се то понови. Тада би можда Вучић и Лајчак могли да се осмехну не само један другом, већ и косовском премијеру Аљбину Куртију", закључио је Сервер.

image