Србија и Балкан

Додик: БиХ од Срба прави лоше момке које треба санкционисати

Српски народ у Републици Српској не може да рачуна на објективан приступ, каже председник РС Милорад Додик
Додик: БиХ од Срба прави лоше момке које треба санкционисати© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби у Републици Српској од Босне и Херцеговине желе само једну ствар – да поступа уставно, а не да их приказује као "неваљали народ" који треба кажњавати.

Он је на конференцији за медије, након статичког приказа средстава наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер, истакао да БиХ од Срба прави лоше момке које треба санкционисати.

"Српски народ у Републици Српској не може да рачуна на објективан приступ. Видите, када се ради о Албанцима, онда се њима све уважава, онда покушавају да им признају независност, а када Срби у Републици Српској траже само једну ствар, нама не дозвољавају ни да будемо у уставном поретку како је донесен у БиХ", рекао је Додик и додао да се са друге стране ниподаштавањем споразума, Албаницима на Косову и Метохији дају сва права.

Он је додао да је управо то што српски народ показује да је за Дејтонски споразум и мир, довело до тога да се нађе у једном потпуно нестабилном безбедносном расположењу од стране актера политике и дешавања на простору БиХ.

"Од чињенице да често имамо претње од стране Бошњака, како ће они нешто учинити, вероватно мотивисани обећањима које им дају западни партнери, до тога да на простору БиХ делује заједничка војска, говори у прилог томе да је то једна илузија која је склепана у оквиру 'западних расположења' тог времена", истакао је Додик.

Он је нагласио да војска у БиХ нема сврху и да српски народ не може имати поверења у њу.

"БиХ је нестабилна и тешко се може стабилизовати. У овом тренутку, њен политички живот обезбеђује притисак који доживљавамо са стране Запада, пре свега Америке, али и Британије која се враћа у жестоком облику да би наметала своје политике према Србима. Оне су увек негативне и ми морамо да их видимо", закључио је Додик.

image