Србија и Балкан

Велики пројекат Удружења "Фонд дијаспора за матицу": Почиње са радом Библиотека српске дијаспоре

Таква библиотека биће значајан прилог учвршћивању и продубљивању веза између матице и расејања и да ће ојачати дух јединства међу припадницима српског народа, без обзира где живе, каже директор Удружења и некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић
Велики пројекат Удружења "Фонд дијаспора за матицу": Почиње са радом Библиотека српске дијаспоре© РТ Балкан/Невена Ергић

Удружење "Фонд дијаспора за матицу" је током друге половине 2023. године радило на пројекту "Оснивање библиотеке српске дијаспоре са седиштем у Београду", уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Захваљујући тој подршци, израђена је дигитална интерактивна платформа (база библиотеке за похрањивање и претраживање књига), а данас је у седишту те организације званично и почео рад једне, националне и културне институције "Библиотека српске дијаспоре".

Директор Фонда дијаспора за матицу и некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић каже да је идеја о оснивању Библиотеке српске дијаспоре потекла пре више година, али да су се околности да се то реализује стекле тек у овој јубиларној години, када су добили подршку Министарства спољних послова, односно дирекције за дијаспору и њеног директора Арноа Гујона. 

"Циљ нам је да на једном месту сакупимо све што је написано, било где, о српској дијаспори и да на том истом месту сакупимо све што је дијаспора, у том креативном смислу, постигла протеклих векова. Дела о дијаспори и дела из дијаспоре су већ присутна у постојећим националним и државним институцијама у Србији, али не на једном месту. Не постоји једна целовита документација, ни о делима ни о ауторима", каже Јовановић.

Како додаје, библиотека је у целини замишљена као јединствена национална и културна институција, а циљ је да се у библиотеци нађе највећи број, ако не сва дела аутора из српског расејања, било ког жанра, као и дела аутора из матице која се директније тичу свеукупних односа матице и расејања.

"Библиотека ће у будућности обезбедити и одговарајућу документацију о српском расејању, о историји, узроцима, последицама, али и резултатима процеса исељавања и биће место систематског праћења и изучавања тог комплексног сегмента српског националног, културног и духовног битисања", истиче Јовановић.

Према његовим речима, таква библиотека биће значајан прилог учвршћивању и продубљивању веза између матице и расејања и да ће ојачати дух јединства међу припадницима српског народа, без обзира где живе. 

image
VV inauguration
banner