Србија и Балкан

Додик: Амбасада САД и Марфи нису овлашћени да договарају било каква решења

Нисмо спремни да допустимо да амбасадор Мајкл Марфи у наше име води процесе и преко неког Шмита доноси одлуке које једино могу донети изабрани представници народа, навео је Додик
Додик: Амбасада САД и Марфи нису овлашћени да договарају било каква решења© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Амбасада САД у Сарајеву и њен амбасадор нису овлашћени да у име БиХ и њених народа преговарају и договарају било каква решења.

"Њихово уплитање у рад правосудног система, као и њихова улога у политичким процесима су очигледни. Без икакве задршке дају упуте правосудним институцијама како ће обављати свој посао", рекао је Додик, коментаришући саопштење Амбасаде САД у Сарајеву.

Каже да су се из Брисела последњих месеци чуле разне контрадикторности.

"Један дан су изражавали подршку једном решењу, да би другог дана критиковали исто. Нисмо спремни да допустимо да (амбасадор Мајкл) Марфи, који је наводно амерички амбасадор, у наше име води процесе и преко неког Шмита доноси одлуке које једино могу донети изабрани представници народа. Бриселска администрација треба да покаже да је истина да жели суверену БиХ и да престане да следи сулуду Марфијеву причу. Нисмо спремни да допустимо да се неко игра с нама и експериментише с правом, законима и Уставом", навео је Додик.

Дејтонски споразум је каже, чињеница коју нико не може оспорити или обликовати онако како би то желео.

"Друге земље нека у својој кући распакују и обликују законе, право и правду. БиХ је рекла све што је имала. Долази неко ново време и питање је дана када ћемо гледати неку нову међународну политику. Марфи и смутљивци слични њему, који су се упустили у криминалне активности са Шмитом, не могу овде спровести оно што раде у Федерацији. Власт у Српској води одговорну политику и има могућност за доношење одлука и решења којима ће заштитити права свог становништва и заштитити Српску", навео је Додик.

Могу да шаљу кога хоће, али то, како наводи, "неће решити ниједан проблем у БиХ".

"Политика мешања у унутрашња питања земље која би требало да буде суверена је непријатељска и њихова подршка решењима којима се стаје на страну једног народа води дестабилизацији не само БиХ, него и целог региона", истакао је Додик, пренела је РТРС.

Подсетимо, у јучерашњем саопштењу Амбасаде САД у Сарајеву наводи се да су дубоко забринути због промена у Пословнику Високог судског и тужилачког већа БиХ (ВСТВ) које су усвојене 17. јануара.

"Измене у члану 4. којим се уређује начин укључивања етничке и родне равнотеже у процес избора на позиције у ВСТС-а представљају велики корак уназад. Систем насумичног жребања из члана 4. обезбеђивао је важан елемент непристрасности у процесу избора", наводи се у саопштењу.

"Систем који је усвојило ВСТВ уместо жребања отвара простор за дискриминацију, укључујући дискриминацију путем замрзавања садашње етничке и родне равнотеже у Савету. Тиме се гарантује да се садашњи чланови могу пријавити за други мандат и умањити шансе за избор кандидата који не задовољавају фиксне етничке и родне услове који иду у прилог садашњим члановима ВСТС", додаје се.

Америчка амбасада у БиХ наводи да као дугогодишњи партнер власти БиХ у процесу реформе правосуђа, придружује се партнерима из међународне заједнице и упозорава ВСТВ да би ове измене могле да повећају могућност коруптивног деловања и да створе утисак да чланови ВСТС манипулишу процедурама зарад личних интереса.

"Несрећна је околност да у периоду када се од ВСТС очекује да проводи реформе и повећа интегритет правосуђа те помогне враћању поверења јавности, неки чланови ВСТС доносе одлуке које још више утичу на формирање негативних перцепција јавности о ВСТС и правосуђу у ширем контексту", додаје се у саопштењу.

Америчка амбасада због тога позива ВСТС да преиначи ову одлуку.

image